Ajax-supporters zijn er klaar voor - ‘natuurlijk wordt Ajax kampioen’

Ajax-fans op het Damrak voorafgaand aan het beslissende duel tussen Ajax en Willem II.
Ajax-fans op het Damrak voorafgaand aan het beslissende duel tussen Ajax en Willem II. Foto ANP / Remko de Waal

Op het Leidseplein in Amsterdam hebben zich vanmiddag honderden Ajax-supporters verzameld om de wedstrijd tegen Willem II te volgen. Als de Amsterdamse club wint is Ajax voor de 32e keer in de historie landskampioen.

Als Ajax wint, dan wordt het elftal vanmiddag nog gehuldigd bij de Amsterdam Arena. Voorheen gebeurde dat altijd op het Leidseplein, maar de gemeente wil dat niet meer vanwege rellen in het verleden. De inhuldiging vindt bovendien gelijk aansluitend plaats omdat de Amsterdamse burgemeester niet wil dat de politie morgen nog eens opgetrommeld moet worden.

Fanatieke aanhangers van Ajax kondigden eerder al aan de huldiging in Zuidoost te boycotten en na de uitreiking van de schaal naar het Leidseplein te trekken. Volgens oud-Kamerlid Ineke van Gent is de sfeer goed:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Geweldige sfeer op Leidseplein in Amsterdam ;-) #Ajax

Columnist en voetbaljournalist Jaap Visser schreef gisteren in NRC dat de vraag of Ajax vanmiddag wint groot is:

Natuurlijk wordt Ajax zondag kampioen, omdat Dick Advocaat, die dacht dat hij aan PSV een routineklusje zou hebben, een onevenwichtige selectie niet in balans kreeg. Omdat de clichéklets van Steve McClaren FC Twente niet meer kon inspireren. Omdat Feyenoord net iets te veel last had van jeugdige wispelturigheid. Omdat bij Vitesse de overtuiging ontbrak om het driejarenplan van eigenaar Merab Jordania ook echt met de landstitel te kunnen voltooien. En omdat Frank de Boer de kunst verstaat teamverband aan te brengen in een elftal met jeugdige uitblinkers.”

Maar het is toch ook boven alles de verdienste van Johan Cruijff, vindt Visser:

In de nieuwe tijd, met Bergkamp als de coördinator van het technisch beleid binnen de hele club, is het individu belangrijker dan het elftal. Totdat het individu is doorgedrongen tot Ajax 1. Pas dan zal hij bovenal teamspeler moeten zijn. In de nieuwe tijd, in het jaar twee na de machtsovername van JC, staan de jeugdteams van Ajax niet meer per definitie bovenaan, maar vallen zij wel vaker op, door uitblinkende individuen. En zo wil Cruijff het hebben, want het zijn die eenlingen die zullen debuteren in het enige elftal dat er werkelijk toe doet, Ajax 1. “Denk erom”, zegt ‘het orakel’ elke keer wanneer hij zich vervoegt op De Toekomst, het trainingscomplex waar de Ajax-jeugd zich verenigt met het eerste elftal: „Teams debuteren niet.”

De wedstrijd begon om half 1. De stand is op dit moment 2-0 voor Ajax.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Het is rust in de ArenA. Ajax leidt met 2-0 dankzij goals van Sigthórsson en Eriksen. Tot straks. #ajawil http://t.co/RYybXe5RU0
    • Anouk Eigenraam