Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeventien gewonden bij treinramp België - mogelijk één dodelijk slachtoffer

De ravage op het spoor bij Wetteren.

Bij het ongeluk vannacht met goederenwagons gevuld met chemische producten in het Oost-Vlaamse Wetteren zijn in ieder geval zeventien gewonden gevallen. Dat meldt het Belgische crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Eerder leek het er nog op dat er geen gewonden waren bij de explosie van enkele wagons met chemicaliën. De gewonden zijn omwonenden. Ook is er één dodelijk slachtoffer, maar het is volgens het crisiscentrum nog niet duidelijk of dat sterfgeval in verband staat met het ongeluk.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Bij treinramp #Wetteren vielen 17 gewonden en 1 dodelijk slachtoffer. Nog geen zekerheid over verband ts overlijden en het treinongeval.
Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Gewonden treinongeval #Wetteren zijn opgenomen in 4 ziekenhuizen in Aalst, Zottegem en Gent. Opvang geëvacueerden in Malle.

Volgens de VRT verkeren drie slachtoffers in kritieke toestand.

‘Giftige dampen uit riool’

De trein was vannacht op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven, maar bij een wissel ontspoorden zes van de dertien wagons. Daarbij brak over een lengte van vijfhonderd meter een brand uit. De brandweer heeft de treinwagons gecontroleerd laten uitbranden. Dit was volgens de gemeente de meest veilige optie, omdat blussen giftige dampen zou kunnen vrijmaken. Inmiddels is de brand gestopt. De laatste tank is nog wel enorm heet en wordt gekoeld door een schuimtapijt.

De Morgen meldt dat er uit de brandende wagons het giftige gas cyanide vrij. De rook die ontstond was niet giftig, maar het bluswater spoelde de chemicaliën het riool in. Daar kwamen vervolgens wel giftige dampen uit.

De politie in Wetteren twittert:

Twitter avatar PZWLW PZWLW #Wetteren #Wichelen : zoals gevraagd - ventilatiesystemen uit zetten, voorlopig put/grondwater niet gebruiken. #treinongeval

Het treinverkeer op de spoorlijn Denderleeuw-Gent is voor langere tijd onmogelijk. De bewoners uit een straal van 500 meter rond het ongeval zijn vanmorgen vroeg geëvacueerd en kunnen vannacht in ieder geval nog niet terugkeren naar hun woning.