Wat zit erin? fietsslot

Wat zit erin?

Koop nooit een fietsslot zoals dit Chinese YWS-slot, het is waardeloos. Maar het is makkelijk uit elkaar te halen.

Het slothuis wordt door vijf klinknagels en een klem bij elkaar gehouden. De klinknagels K vijl je in vijf minuten weg, het klemmetje buig je met de hand open. Daarna kun je in het slot kijken. Je ziet direct de beugel B die door het achterwiel gaat en de lange spiraalveer die hem automatisch terugtrekt als je het slot open maakt. De veer zit vast aan een klinknagel.

In het slot zitten vier ijzeren plaatjes, de twee middelste kunnen met behulp van een slap veertje V bewegen. Aan één van die twee zit een uitsteeksel U dat achter het uiteinde van de beugel haakt als je het slot dicht doen. Maar als je het sleuteltje stevig in het slot duwt draait het plaatje met dat uitsteeksel weer naar boven. Het andere beweegbare plaatje schuift dan wat opzij om ruimte te maken. Daarna schiet de beugel los. De twee vaste ijzerplaatjes (voor en achter) zitten er alleen om verkeerde fietssleuteltjes tegen te houden. Ook de gleuf waar je het sleuteltje in moet steken houdt verkeerde sleutels tegen. Kijk maar hoe het nokje N op de sleutel precies bij die inkeping I uitkomt. Andere sleutels hebben hun nokje op een andere plaats zitten.

Welk gereedschap heb je nodig?: Een vijl.