Wat voor pensioen krijgt Beatrix nu eigenlijk?

NOVUM323: ORANJE: INHULDIGING KONING: AMSTERDAM; 30APR2013 - Beediging en inhuldiging van de Koning tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in De Nieuwe Kerk. Foto: Prinses Beatrix. NOVUM/ POOL/ JASPER JUINEN
NOVUM323: ORANJE: INHULDIGING KONING: AMSTERDAM; 30APR2013 - Beediging en inhuldiging van de Koning tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in De Nieuwe Kerk. Foto: Prinses Beatrix. NOVUM/ POOL/ JASPER JUINEN

De Britse Queen moet sappelen. De Big Ben wijst tien voor half twaalf ’s avonds, maar in de Centraal Beheer advertentie (‘Had iedereen maar een goed pensioen’) werkt Elizabeth dapper door. Ook ceremonieel koningschap à la Buckingham Palace vergt lange dagen.

De verzekeraar suggereert dat Beatrix wél met een gerust hart kan stoppen. Kortingen op pensioenuitkeringen of niet.

Maar krijgt zij ook pensioen, zoals de meeste Nederlanders die bij hun baas sparen in een pensioenfonds? Zeker is dat zij AOW krijgt. Dat geld geeft zij aan goede doelen, liet zij weten toen zij 65 jaar werd.

De lijst met pensioenfondsen op de website van de toezichthoudende Nederlandsche Bank vermeldt geen koninklijk fonds.

Zou zij bij ambtenarenpensioenfonds ABP zitten? Nee. Ze had geen formele arbeidsovereenkomst.

De APPA? De pensioenregeling voor politieke ambtsdragers? Nee. Zij staat boven de politiek.

Kreeg zij dan op haar laatste werkdag een bedrag mee, een gouden handdruk, zeg maar? Nee. Dat druist in tegen de tijdgeest.

Of moest zij als een zelfstandige zonder personeel, als zzp’er, zelf een pensioenpolis kopen? Dat past weer niet bij het overgeregelde Nederland. Maar het zzp-bestaan schept wel kansen. Beatrix heeft een schat aan ervaring die zij, mocht zij een pensioengat hebben, te gelde kan maken. Commissariaten bij multinationals zijn controversieel, maar als interimmer heeft zij een lucratieve niche. Interim-koning als ergens een koningscrisis uitbreekt. In Spanje bijvoorbeeld.

Menno TaMMINGA