Uitgelicht zondag

None

Film

Black Narcissus (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1946, GB). Algemeen erkend meesterwerk is een bizar melodrama over nonnen die in de klamme hitte van hun klooster in de Himalaya vergeefs hun driften proberen te onderdrukken. Oscar voor schitterende fotografie van Jack Cardiff. Met Deborah Kerr, Jean Simmons. Eén, 14.05-15.40u.

Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, NL). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfzema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt. Studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. RTL7, 20.00-23.10u.

Les diaboliques (Henri-Georges Clouzot, 1954, F). Misantropische thriller behoort tot de bekendste films van de Franse Hitchcock. Sadistisch schoolhoofd Paul Meurisse wordt vermoord door minnares Simone Signoret en echtgenote Vera Clouzot, maar zijn lijk duikt steeds weer op. TV5, 21.00-23.00u.

Romance & Cigarettes (John Turturro, 2005, VS). Gedurfde derde film van acteur Turturro. Waarin vuilbekkerij samengaat met romantiek en het zingen van liedjes met een arbeidersbestaan. Ze worden gezongen door de hoofdpersonen als die geen uitweg meer weten uit een situatie. Zoals James Gandolfini, die door zijn vrouw (Susan Sarandon) op overspel is betrapt met de veel jongere, vuilbekkende Tula (Kate Winslet). Dan zingt hij Engelbert Humperdincks A Man Without Love en vlucht weg in een fantasie. Tot de huwelijkscrisis in volle hevigheid terugkeert. BBC 2, 01.00-02.40u.

Informatief

Gustav Klimt – Der Geheimnisvolle. Hij staat bekend als revolutionair, pionier van de moderne kunst, dwangmatige pornograaf en lieveling van welgestelde Weense dames. Maar na zijn dood duurde het vijftig jaar voordat hij beschouwd werd als méér dan een decoratieschilder. Drie experts, onder wie Marian Prakken, schetsen zijn betekenis. Arte, 17.00-18.00u.

De tijd vliegt. Eerste aflevering van zesdelige serie over een eeuw Nederlandse militaire luchtvaart. Op 1 juli 1913 richtte de Landmacht een Luchtvaartafdeling op. Met één vliegtuig en vijf soldaten. In aanloop naar WO II schafte de overheid meer toestellen aan. In de eerste dagen van de oorlog in mei ’40 schoten die toch nog 361 Duitse vliegtuigen neer. In 1953 werd de Luchtvaartafdeling een zelfstandig krijgsmachtonderdeel. NGC, 21.00-22.00u.

Isabelle Adjani, 2 ou 3 choses qu’on ne sait pas d’elle... Aansluitend op de speelfilm La journée de la jupe dit portret uit 2010 van de veel gelauwerde Franse actrice, kind van een Algerijnse vader en een Duitse moeder. Arte, 21.40-22.50u.

The Sky at Night. Astronomisch magazine. Saturnus staat dezer dagen op de kortst mogelijke afstand van de aarde. Al met een verrekijker zijn daardoor de ringen te zien. Ook aandacht voor Saturnus’ manen Titan en Enceladus en voor de HD-camera’s die binnenkort aan het ISS worden bevestigd om de aarde te filmen. De beelden daarvan zullen online door iedereen bekeken kunnen worden. BBC 1, 01.05-01.25u.

Radio

Holland Doc: De zingende Hollander. Bart van der Schelling (1892-1970) emigreert in 1927 naar de VS. Hij zingt er met succes in musicals maar vertrekt in ’37 naar Spanje om het fascisme van Franco te bestrijden. Hij raakt er zwaar gewond. Terug in de VS maakt hij furore met zijn liederen van en over de Spaanse Burgeroorlog. In 1950 vestigt hij zich in Mexico, op de vlucht voor de FBI – Spanje-veteranen worden in die tijd verdacht van communistische sympathieën. Hij begint een succesvolle schildercarrière. Radio 1, 21.04-22.00u.