Uitgelicht zaterdag

Zur ARTE-Sendung Machu Picchu, Neues aus der Inka-Stadt 27: Blick auf die Inka-Ruinenstadt Machu Picchu, Peru © Ricardo Preve Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv
Zur ARTE-Sendung Machu Picchu, Neues aus der Inka-Stadt 27: Blick auf die Inka-Ruinenstadt Machu Picchu, Peru © Ricardo Preve Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © Ricardo Preve

Film

Jour de fête (Jacques Tati, 1949, F). Regiedebuut met perfect getimede grappen vestigde Tati’s faam als erfgenaam van Buster Keaton. Met Tati zelf als de dorpspostbode die, onder de indruk van een promotiefilm van de Amerikaanse posterijen, zijn werk wil moderniseren.Canvas, 16.20-17.37u.

Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004, D/). De Führer als mens te midden van de monsterlijke puinhopen die hij zelf heeft veroorzaakt. Met Bruno Ganz als een oude dictator op sloffen. RTL7, 20.02-23.00u.

Elle s’appelait Sarah (Gilles Paquet-Brenner, 2010, F). Min of meer autobiografische film over een journaliste die een artikel wil schrijven over de grote razzia in Parijs, juli ’42. Uit haar onderzoek blijkt dat het appartement dat ze bewoont, van een van de weggevoerde Joodse families was. Dankzij Kristin Scott Thomas krijgt het verhaal een onverwachte psychologische lading. Ned.1, 22.05-23.55u.

The Reader (Stephen Daldry, 2008, VS/D). Kort na WO II krijgt de vijftienjarige Michael een relatie met de twintig jaar oudere Hanna Schmitz (Oscarwinnende rol van Kate Winslet). Jaren later ziet hij haar terug. Hij is dan een rechtenstudent die een proces bezoekt waarin concentratiekampbewakers terechtstaan. Een van hen blijkt Hanna Schmitz. Net5, 23.35-02.15u.

Sin City (Robert Rodriguez, Frank Miller & Quentin Tarantino, 2005, VS). Stripverfilming. Onder anderen Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba en Clive Owen bewegen zich in een getekende wereld. De film is plot, locatie en karakters ineen. Thema: de corrupte metropool. Daar zijn alle mannen misdadiger of agent en alle vrouwen hoeren. BBC 2, 00.15-02.10u.

Informatief

Nationale Herdenking. Impressie van de jaarlijkse Dodenherdenking op het terrein van voormalig Kamp Westerbork en de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk. De generaal b.d. Van Uhm houdt een toespraak op de Dam. Op alle Nederlandse zenders wordt omstreeks 19.50u overgeschakeld naar de Dam of de Waalsdorpervlakte, waar om 20.00u de gebruikelijke twee minuten stilte in acht worden genomen. Ned.2, 18.45-20.25u.

Vranckx: Terug naar het front. Fotograaf Giles Duley stapte in 2011 op een Afghaanse bermbom. Hij verloor beide benen en een arm. In deze reportage keert hij anderhalf jaar later terug en neemt ons mee naar het ziekenhuis waar hij verzorgd werd. Daar ontmoet hij mensen die net als hij op een bom stapten en verminkt door het leven moeten. Canvas, 20.10-20.40u.

De kinderen van Birnbaum. Documentaire over de Joodse familie Birnbaum, die in ’39 in – toen nog – vluchtelingenkamp Westerbork terechtkwam. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over Joodse kinderen die zonder ouders het doorgangskamp binnenkwamen. Hoewel ze er alles aan deden om de kinderen zolang mogelijk te houden, gingen die uiteindelijk bijna allemaal op transport naar de vernietigingskampen. Ned.2, 20.25-21.00u.

Rock the war. Leo Blokhuis onderzoekt de band tussen populaire muziek en oorlog. Het eerste uur is documentair, met onder meer aandacht voor Johnny & Jones, Boudewijn de Groot en Lucky Fonz III. In het tweede uur tien hits, waaronder War van Edwin Starr, We gotta get out of this place van The Animals en Give peace a chance van John Lennon en Yoko Ono. Ned.3, 20.25-22.35u.

Amusement

Kassav’ live au Stade de France. Registratie van concert in 2009 ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van de Franse zouk-band, met veel gasten. TV5, 21.00-23.00u.