Topman Siemens onder vuur

Het wordt een slechte gewoonte van Peter Loescher: winstdoelen missen. Op donderdag gaf de bestuursvoorzitter van Siemens zijn vijfde winstwaarschuwing af sinds hij in 2007 aantrad. Nog beschamender is dat het jongste tekort maar voor een deel kan worden verklaard door de zwakke macro-economische omstandigheden. Veel van de problemen bij de Duitse industriereus zijn een kwestie van eigen schuld.

De levering van hogesnelheidstreinen loopt achter op schema, windmolenparken worden niet aangesloten op het elektriciteitsnet, en er zijn geen kopers voor de zeer verliesgevende activiteiten in zonne-energie. Bij elkaar lopen de kosten van die problemen in de honderden miljoenen euro’s.

Met name de puinhoop rond de zonne-energie ziet er slecht uit voor Loescher. Siemens is minder dan vier jaar geleden voor een buitensporig hoge prijs in die sector gestapt. Het heeft ingezet op de verkeerde technologie en besloot eind vorig jaar te verkopen, maar heeft nog geen gegadigden gevonden.

Als gevolg moest het besluit worden herzien en de bedrijfsactiviteit voortgezet. De vertraging zal dit jaar zo’n 300 miljoen euro van de winst uit operaties aftrekken – 7 procent van de winst. Het bedrijf overweegt nu serieus om de divisie helemaal te sluiten.

Het vernederende avontuur heeft twijfels gewekt over de inschatting van Loescher en zijn vermogen om beleid uit te voeren. Ontevreden investeerders hebben kritiek op zijn onbetrokken bestuurstijl en gebrek aan oog voor details.

November vorig jaar schrapte Siemens eerdere groeidoelen, en kondigde het bedrijf een zoveelste programma aan om efficiëntie te verbeteren. De nadruk is verlegd van omzetgroei naar kostenbesparingen. De doelstelling van zo’n 6 miljard euro aan bezuinigingen in twee jaar moest de winstmarge uit operaties verhogen van 9,5 procent in 2012 tot 12,5 procent in 2014.

De deadline nadert, maar het doel lijkt buiten bereik. In de afgelopen twee kwartalen was de winstmarge slechts 8 procent. Rivalen als ABB en GE zijn bijna tweemaal zo winstgevend.

Loescher houdt vast aan doelen voor de middellange termijn, en wil kostenbesparingen opvoeren om te compenseren voor de tegenslag rond zonne-energie. Hij kan moeilijk anders. Zijn geloofwaardigheid zou het niet overleven als hij opnieuw van koers verandert.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Frank Kuin.

    • Olaf Storbeck