Smachten naar tekenen van economisch herstel

Bevestigt Adecco het economisch herstel dat concurrent Randstad voorziet? Fors meer banen in de VS bieden hoop.

Over de hele wereld gingen vakbonden en werknemers afgelopen woensdag de straat op. Traditioneel eisen zij op 1 mei, de dag van de arbeid, meer loon, betere arbeidsomstandigheden of gewoon: werk.

In Europa werden de demonstranten aan de vooravond van hun jaarlijkse mars geconfronteerd met de harde realiteit: de nieuwste werkloosheidscijfers uit de eurozone. Met 12,1 procent in de maand maart tonen de cijfers wederom een hoogterecord. Ruim 19 miljoen werklozen telt de eurozone nu, het hoogste aantal sinds het ontstaan van de muntunie. Op een periode van kort herstel na, stijgt de Europese werkloosheid sinds het uitbreken van de crisis in 2008 vrijwel onafgebroken.

Toch ziet Randstad, de op een na grootste uitzender ter wereld, tekenen van economisch herstel in Europa. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen week toonde topman Ben Noteboom zich optimistisch. Traditioneel volgen economen en beleggers de cijfers van grote uitzendorganisaties met veel interesse omdat ze als macro-economische barometer worden gezien. De sector geldt als vroeg-cyclisch: trekt de markt voor uitzenders aan, dan hangt er economisch herstel en misschien wel groei in de lucht.

Zo boden de kwartaalcijfers van Randstad hoop aan Spanje. Hoewel de werkloosheid er de afgelopen maand verder opliep richting de 27 procent, zag Randstad de Spaanse markt voor uitzendwerk in dezelfde maand groeien. In andere belangrijke eurolanden als Nederland, Duitsland en Frankrijk bleef het bij een daling van de krimp, een trend die eveneens op herstel van de arbeidsmarkt wijst, meende Noteboom.

Beleggers reageerden enthousiast en beloonden Randstad met een koersstijging van bijna 15 procent. Maar de vraag is of de tekenen van herstel die Randstad in Europa signaleert ook bevestigd worden door concurrent en wereldmarktleider Adecco, dat komende dinsdag zijn kwartaalcijfers presenteert.

Voor de eurozone is vooral interessant hoe het Zwitserse uitzendbedrijf in Frankrijk presteerde, waar het zijn grootste afzetmarkt heeft. Verder zullen beleggers bij de kwartaalcijfers van Adecco gefocust zijn op Noord-Amerika. Ondersteunt de grootste uitzender ter wereld het positieve nieuws dat de grootste economie ter wereld gisteren bekendmaakte? De Verenigde Staten hebben de afgelopen maand 165.000 banen extra gecreëerd, waar analisten uitgingen van een groei van gemiddeld 140.000 banen. Het cijfer leidde tot zo veel optimisme op de beurs dat de S & P 500 gisteren door de magische grens van 1.600 punten brak. Nooit eerder stond de Amerikaanse beursgraadmeter zo hoog. Het lichtpuntje op de Amerikaanse arbeidsmarkt dempt de vrees voor verslechtering van de wereldeconomie. Dat is ook belangrijk nieuws voor Nederland. Herstel van consumentenvertrouwen is voorlopig niet in zicht, dus blijft herstel van de economie in belangrijke mate afhankelijk van de export.

ABN Amro was daar deze week nog pessimistisch over. Het economisch bureau van de bank kwam met een verslechtering van de prognoses voor de Nederlandse werkgelegenheid. Ging het Centraal Planbureau in zijn prognoses in maart nog uit van herstel op de arbeidsmarkt in 2014, ABN Amro rekent op toename van de werkloosheid tot 9 procent het komende jaar. Ook de druk op de uitzendsector verdwijnt voorlopig niet, verwacht de bank. Ondanks het optimisme van Noteboom duiden de omstandigheden in Nederland op verdere krimp. Volgens ABN-analist Teun Teeuwisse lopen de koersen van de uitzenders vooruit op de verwachting van herstel dat maar niet komt. „De sector heeft zich nooit echt hersteld van de crisis en is op een dieptepunt blijven hangen. Maar structurele verbetering zie ik nog niet doorkomen.”