Russen, klassiek, Van Royen en 5 mei

Viermaal een vooruitblik naar kunstmanifestaties vanaf dit weekeinde en recensies van vijf kunstuitingen.

None

Schilders van het Russische leven

Kunsthal KAdE toont in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 een overzicht van de Russische schilders Vladimir Dubossarsky (1964) en Alexander Vinogradov (1963) in de tentoonstelling Painters of Russian Life. Het duo begon hun samenwerking in 1994 en bouwde sindsdien een rijk oeuvre op met een schilderstaal die bestaat uit een mengeling van sociaal realisme, pop-art, neo-barok en camp. De voorstellingen van Dubossarsky en Vinogradov zijn hallucinerend: felle kleuren, een lustige schilderstijl, figuren die over elkaar heen buitelen, orgastische taferelen vol details, expliciete erotiek, en verwijzingen naar de verering van de massacultuur.

4 mei t/m 25 aug in Kade, Amstersfoort. Inl: kunsthalkade.nl

Drie concerten Quatuor Ébène

Het superieur samenspelende Franse strijkkwartet Quatuor Ébène, in deze krant pas nog omarmd als pelotonleider van de nieuwe generatie, doet Nederland aan voor drie concerten met werken van Haydn (Strijkkwartet in C op.76 nr.3 ‘Kaiser’), Mendelssohn (Strijkkwartet nr.6 in f op.80) en Bartók (Strijkkwartet nr.4) – alle werken waarin het viertal zich ook op uitmuntende cd’s al heeft bewezen.

Concerten op 6 mei (Muziekcentrum Eindhoven) 7 mei (De Doelen, Rotterdam) en 8 mei (Theater aan het Vrijthof Maastricht). Inl: quatuorebene.com

Heleen in de etalage

De verschijning van de nieuwe roman van Heleen van Royen, De hartsvriendin, wordt een evenement. Op YouTube verscheen gisteren het eerste hoofdstuk, voorgelezen door de auteur „en een aantal hartsvriendinnen”, aldus haar uitgeverij. Alles is in stelling gebracht om er een mediahype van te maken: een leegstaand pand aan de Amsterdamse Warmoesstraat is een weeklang ingericht als ‘Heleen van Royen pop-up store’, waar al haar boeken te koop zijn en de schrijfster dagelijks zal signeren. Ook zijn er ‘lifestyle events’ en lezingen over draagmoederschap, seksspeeltjes en kerkuilen (die prominent voorkomen in De hartsvriendin). Maandag, op de dag van verschijning, opent de winkel.

De pop-up store, Warmoesstraat 155 in Amsterdam, is vanaf maandag een week lang open. Inl: www.dehartsvriendin.nl

Bevrijdingsfestivals

Met 40 podia, 250 bands en naar verwachting ruim 1 miljoen bezoekers viert Nederland Bevrijdingsdag 2013. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid spreek je af’. Miss Montreal, Dio en Chef’Special zijn ambassadeurs van de vrijheid, zij bezoeken met helikopters alle festivals. Andere acts zijn onder meer: Waylon, Het Goede Doel, Postmen, VanVelzen, Ilse DeLange, De Jeugd van Tegenwoordig en Gers Pardoel. De festivals worden gehouden in Almere, Amsterdam, Assen, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle.

Inl: bevrijdingsfestivals.nl