Rijen

Ivo Weyel worstelt tijdens het reizen met privileges.

Niets irritanter dan urenlang in een rij staan om er – als je bijna aan de beurt bent – achter te komen dat je helemaal niet in die rij had hoeven staan. In de ellenlange rij voor het douaneloket op het vliegveld van Jakarta schoot me opeens te binnen: stom, ik had met Garuda moeten vliegen. Daar kun je namelijk aan boord al alle douanezaken afhandelen en op het vliegveld zo doorlopen.

En voor een reis naar Dubai had ik helaas geboekt in hotel A; ik was vergeten dat als ik in hotel B een kamer had genomen, het hotel iemand naar het vliegveld had gestuurd om me met voorrang door de douane te loodsen.

Dat soort privileges klinkt leuk, maar ze maken het leven gek genoeg ook een stuk ingewikkelder. De mogelijkheden zijn namelijk zo divers en onlogisch, en bij elke bestemming weer anders, dat je ze nauwelijks nog kunt bijhouden. Soms moet je een bepaalde vliegmaatschappij kiezen, dan weer een hotel, je moet een bepaalde credit card hebben of lid zijn van een irisscanprogramma.

De verschillende irisscanprogramma’s zijn alleen – handig! – niet internationaal gesynchroniseerd. Wie lid is van het Privium kan met één knipoog wel New York zo binnenwandelen, maar moet voor andere landen of het concurrerende irisscanprogramma PreCheck aanvragen (dat je weer automatisch krijgt als je lid bent van de Traveling Miles van de Loews hotelketen), of lid worden van Clear, wat niet werkt in New York, maar wel in sommige andere Amerikaanse steden en gratis wordt geleverd bij een Platinum Card. Om gek van te worden.

Misschien denkt u nu, wat zeurt die jongen, wat een luxe probleem, maar wie de laatste maanden naar New York is geweest, weet wel beter. De stad bezuinigt, waardoor er aanzienlijk minder douaneloketten zijn. De gemiddelde wachttijd is nu twee uur. Wat makkelijk kan uitlopen tot drie à vier uur op tijdstippen waarop er meerdere Boeings landen.

Ook in veel andere landen groeien de rijen gestaag, want alle Menschen mogen dan op papier Brüder worden volgens Schengen of welk verbroederingsverdrag dan ook, in werkelijkheid wordt het steeds lastiger een grens te overschrijden.

Tip: neem een kind jonger dan zes jaar mee of trakteer een bejaarde op een reisje want met een van deze twee categorieën in je kielzog mag je overal meteen vooraan staan.

    • Ivo Weyel