Recensie-overzicht Film

None

Hannah Arendt. Regie: Margarethe von Trotta. Met: Barbara Sukowa. In: 19 bioscopen. ***

NRC Handelsblad„Eichmann was helemaal geen antisemiet. Je hebt hem dat toch zelf horen zeggen?” merkt Arendt op. Zou ze echt zo simpel hebben geredeneerd? [...] Als het om de inhoud van de ideeën gaat [...] blijft de kijker met lege handen achter.

TrouwDe ingevoegde archiefbeelden van de ‘middelmatige’ Eichmann in zijn glazen kooi die meldt dat hij, gezien zijn eed aan de Führer, zelfs zijn vader gedood zou hebben, zijn indrukwekkend. [...] Maar veel meer dan een net verslag, een Arendt voor beginners, heeft Von Trotta toch niet te bieden. ***

Het ParoolVon Trotta doet veel concessies om de historische achtergronden goed te kunnen duiden. Arendt en haar man [...] lijken continu gesprekken te voeren met de kijker. [...] Hannah Arendt is school-tv voor volwassenen: je wordt er wel wijzer van, maar voelt er niets bij. ***