Oppositie: brief Weekers roept vooral meer vragen op

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vorige week tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

De brief waarin staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) uitleg geeft over de toeslagenfraude door Bulgaren roept nog veel vragen op. SP-leider Emile Roemer zei op Radio 1 de gang van zaken “heel knullig” te vinden. Ook D66, CDA en SGP zijn kritisch.

“Hoe kan het dat verschillende ministeries op verschillende momenten zijn geïnformeerd, maar de staatssecretaris als politiek eindverantwoordelijke van niets zegt te weten?”, schrijft D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vanochtend in een verklaring. Ook Roemer vroeg zich dit af.

In de brief schrijft Weekers dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in maart al op de hoogte was gebracht van Bulgaren die zich inschrijven en toeslagen aanvragen waar ze geen recht op hebben. Hij wist het dus eerder dan Weekers. Die mededeling is volgens Roemer een politiek handigheidje van Weekers. “Zo maak je het de verantwoordelijkheid van twee bewindslieden en de kans dat een motie van wantrouwen het haalt is dan een stuk kleiner.”

Lees hier het feitenrelaas van Weekers:

‘Het past niet de Kamer een week lang onwetend te laten’

D66 wil weten in hoeverre Weekers op de hoogte was van de grootschaligheid van het probleem. De Kamer gaf Weekers vorige week tot vandaag de tijd om met een feitenrelaas te komen. In EenVandaag zei Weekers gisteravond al dat hij niet wist van de toeslagenfraude, de brief aan de Kamer kwam vrijdagnacht pas.

D66-leider Alexander Pechtold twitterde gisteren al dat Weekers naar een “enkele richting koning” solliciteert vanwege de wijze waarop hij de Kamer informeert. In de brief schrijft Weekers dat het kabinet het betreurt “als de indruk zou zijn ontstaan dat de Kamer niet als eerste wordt geïnformeerd”. Van Weyenberg schrijft daarover:

“Goed dat de staatssecretaris erkent dat hij onzorgvuldig gehandeld heeft. Juist de Kamer had hem vorige week de tijd gegeven om alles goed op een rij te zetten. Dan past het niet om de Kamer een week lang onwetend te laten, maar al wel vast jezelf op televisie vrij te pleiten, zonder daarbij de feiten te geven.”

‘Weekers snapt niet wat de verhoudingen zijn’

Roemer noemde het “wel heel knullig” dat Weekers eerst op televisie uitleg gaf. “Hij snapt niet wat de verhoudingen zijn.” Ook getuigt het volgens Roemer van “grote knulligheid” dat de brief het beeld schetst dat het ministerie lange tijd van niets wist, terwijl ambtenaren zeggen dat Weekers wel op de hoogte was.

De SP-leider wees daarbij op de mededeling van Abvakabo FNV dat ambtenaren van de Belastingdienst Weekers al eerder voor de fraude hadden gewaarschuwd. “In de brief gaat Weekers daar helemaal niet op in.” De vakbond benadrukt vandaag dat Weekers al een jaar van de toeslagenfraude moet hebben geweten. “Medewerkers van de Belastingdienst trokken samen met vakbond Abvakabo FNV in 2012 en vorige maand nog aan de bel.”

De enige manier om de solidariteit voor toeslagen in stand te houden is volgens Roemer als het geld goed terecht komt. “Het ministerie wist dit al geruime tijd. Dan kun je niet wegkomen met ‘ik had het wel willen weten’.” De brief roept volgens Roemer meer vragen op dan hij heeft beantwoord. Weekers staat volgens hem een pittig debat te wachten. Dat Kamerdebat vindt direct na het meireces plaats, op dinsdag 14 mei.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat in de brief staat dat bij de FIOD 280 gevallen van systematische fraude met toeslagen zijn afgehandeld. De fraude door Bulgaren is slechts een zaak. Het is onduidelijk hoeveel al die gevallen bij elkaar hebben gekost. “Ik vrees heel veel.” SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vroeg zich op Twitter af of Weekers nog wel “de baas van belastingen” is:

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Waarom werd Weekers zo laat geïnformeerd als Kamer slechts 1 TV uitzending nodig heeft om noodzaak generieke aanpak fraudeprobleem te zien?
Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Wat zou ik met medewerker doen die mij zulke cruciale info onthoudt? Is Weekers nog wel de baas van belastingen?
Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Kortom, nog veel vragen na lezen Bulgarenbrief. Het wordt een pittig debat.
    • Pim van den Dool