Op de moddercatwalk

Festivalmode is een mix van rock-’n-roll en hippiemode. Zelfs Saint Laurent doet er aan mee.

None

In 2005 verscheen Kate Moss in een minuscuul spijkerbroekje en rubberen regenlaarzen van Hunter op het Britse popfestival Glastonbury. De foto’s gingen de hele wereld over en een jaar later waren Hunters Wellington-boots – die tot dat moment vooral door jagers en vissers gedragen werden – overal uitverkocht. Het ruim 150 jaar oude merk uit Schotland was in één klap een modemerk geworden; ‘Wellies’, worden ze tegenwoordig liefkozend genoemd. In 2009 ging het zelfs een samenwerking aan met hogehakkenlabel Jimmy Choo.

Sindsdien is festivalmode uitgegroeid tot een begrip, met een compleet eigen stijl. Die valt nog het best te omschrijven als een mix van rock-’n-roll (veel leer, gescheurd denim, studs en hoedjes) en hippiemode (lange rokken, franjes, etnische borduursels en tie-dye), en, uiteraard, Wellies. Anno 2013 is het festival uitgegroeid tot een alternatieve rode loper: er is bijna geen modetijdschrift of -blog meer dat géén verslag doet van wat er op de grotere festivals gedragen wordt.

Modemerken spelen daar gretig op in. H&M en Guess lanceerden onlangs allebei een speciale festivalcollectie. En de webshops van River Island, Topshop, Asos en Wehkamp hebben een speciale festivalcategorie. River Island verkoopt speciale festivalgadgets, zoals glow-in-the-dark stickers voor op je regenlaarzen. En bij Topshop koop je voor 7 euro een compact pakketje met daarin ‘festival essentials’ als een poncho, zonnebrandcrème en citroendoekjes. Tijdens het Coachella-festival, dat half april plaatsvond in de gelijknamige Californische woestijn – en dat dankzij het hoge aantal aanwezige topmodellen en modebloggers als een van de modieuste festivals geldt – organiseerden H&M, Lacoste en Guess ieder een feest.

Ook op de catwalk is festivalmode actueel. Sinds muziekliefhebber Hedi Slimane een jaar geleden tot hoofdontwerper van Saint Laurent werd benoemd, lopen zijn modellen erbij alsof ze zojuist uit een Lowlands-tent zijn komen kruipen: leren jacks, geruite bloezen, biker boots vol studs en denim kleding met gaten. Ook de meer bohémien collecties van Isabel Marant kunnen met hun borduursels, franjes en korte jurkjes perfect door als festivaltenue. Al is het natuurlijk wel erg decadent om met een leren jack van Saint Laurent à 2.990 euro of een met kraaltjes bezette Isabel Marant-top van 1.580 euro in de rij te staan voor het wc-hok.

    • Nathalie Wouters