Ook herdenking Vorden ‘waardig’ verlopen - merendeel langs Duitse graven

Na de reguliere dodenherdenking in het Gelderse Vorden liepen de meeste aanwezigen langs de tien Duitse oorlogsgraven. De tocht was geen onderdeel van het officiele programma uit vrees voor een aangekondigde demonstratie van antifascisten.
Na de reguliere dodenherdenking in het Gelderse Vorden liepen de meeste aanwezigen langs de tien Duitse oorlogsgraven. De tocht was geen onderdeel van het officiele programma uit vrees voor een aangekondigde demonstratie van antifascisten. Foto ANP / Vincent Jannink

De dodenherdenking in Vorden is zonder problemen en ‘waardig’ verlopen. Dat meldt de gemeente Bronckhorst, waar het Achterhoekse Vorden onder valt.

Voor de gemeente was net als vorig jaar in aanloop naar de herdenking extra aandacht omdat een afvaardiging van de gemeente langs een graf met gesneuvelde
Duitsers wilde lopen.

Afgelopen donderdag werd alsnog besloten dit niet te doen, vanwege aangekondigd protest en de vrees van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen.

Een groot aantal mensen koos er vandaag alsnog voor om de gang langs de Duitse graven te maken, meldt de gemeente. Ruim 350 belangstellenden waren bij de plechtigheid in Vorden aanwezig.

Drie arrestaties in Amsterdam

De Amsterdamse politie liet eerder al weten dat de herdenking in de hoofdstad “veilig, waardig en ongestoord” is verlopen. In de aanloop naar de twee minuten stilte werden alleen drie aanhoudingen voor kleine vergrijpen verricht.

Dat ging twee maal om verstoring van de openbare orde en om openbare dronkenschap. Eén van de drie mannen is in verwarde toestand overgedragen aan de GGZ, meldt een woordvoerder aan Novum. De aanhoudingen hadden niets met de herdenking te maken.

Ook in de regio verliepen de herdenkingen goed, aldus de politie in Amsterdam.