Onderzoek naar US Postal-doktoren

De openbare aanklagers in Spanje zijn een onderzoek gestart naar de Spaanse betrokkenen bij het dopingschandaal rond Lance Armstrong en zijn US Postal-ploeg. Dat meldt het Spaanse antidopingagentschap AEA.

Het gaat om de Spanjaarden die genoemd worden in het Usada-rapport. Dat zijn de artsen Luis García del Moral en Pedro Celaya, en trainer Pepe Marti.

Onder de medische leiding van Del Moral won Armstrong vanaf 1999 zes maal de Tour de France in dienst van US Postal. Ook Celaya was in dienst van US Postal en volgde de Texaan naar Discovery Channel, waar Armstrong in 2005 zijn zevende Tour won. Marti was als trainer betrokken bij US Postal en Discovery Channel.

Pedro Celaya was voor zijn Amerikaanse jaren in dienst van de ONCE-wielerploeg, onder leiding van Manolo Saiz, de ploegbaas die de afgelopen weken terecht stond voor zijn aandeel in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes. Ook García del Moral werkte voor andere sportteams. Hij verstrekte adviezen aan voetbalclubs FC Barcelona en Valencia en verder was hij actief als arts van enkele tennissers, waaronder de Italiaanse Sara Errani. De sportmedische praktijk van García del Moral, die financiële steun kreeg van de overheid, werd door de regionale autoriteiten in Valencia vorige week al gesloten op basis van de informatie uit het Usada-rapport.

Celaya, García del Moral en Marti worden in dat rapport beschuldigd van het toedienen en verstrekken van doping door onder anderen oud-renners Floyd Landis, Tyler Hamilton en George Hincapie - die allen voor de US Postal-ploeg reden. Maar de drie Spanjaarden kozen er, net als Armstrong, voor om de beschuldigingen niet juridisch aan te vechten.

Armstrong biechtte in januari zijn jarenlange dopinggebruik op tijdens een interview met Oprah. Hij raakte eerder zijn zeven Tourzeges kwijt en werd voor het leven geschorst.