Nieuwsoverzicht

Banengroei VS jaagt beurzen omhoog

Amsterdam. Verrassend banennieuws uit de VS heeft vrijdag de Amerikaanse beurzen opgejaagd. Ook de Europese beurzen stegen eind van de dag. De Amerikaanse regering maakte bekend dat er in april 165.000 banen waren gecreëerd en de werkloosheid een fractie was gedaald naar 7,5 procent. Beide cijfers waren beter dan verwacht. De Dow Jones kwam voor het eerst in de geschiedenis even boven de 15.000 punten. . De AEX sloot met 357 punten bijna een procent hoger, net als de Britse FTSE, in Duitsland boekte de DAX zelfs 2 procent winst. (NRC)

Economie, pagina 21

Rehn geeft Nederland jaar extra voor ‘3 pct’

Brussel. Eurocommissaris Rehn geeft Nederland vrijwel zeker een jaar extra, tot eind 2014, om het begrotingstekort (3,6 procent) tot onder de 3-procentsnorm terug te brengen. Dat liet hij vrijdag tijdens een persconferentie doorschemeren Verzachtende omstandigheden voor Nederland zijn een economische krimp van 0,8 procent dit jaar, de kosten voor nationalisatie van SNS Reaal, stijgende werkloosheid, aarzelende consumenten en steeds meer faillissementen. Rehn maakt zijn definitieve aanbevelingen op 29 mei bekend. (NRC) Pagina 7

‘Ramp textielfabriek door generatoren’

Dhaka. Het instorten van een textielfabriek in Bangladesh, waarbij vorige week volgens de jongste officiële cijfers zeker vijfhonderd doden vielen, is waarschijnlijk mede veroorzaakt door trillende generatoren. Dat heeft een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken die het onderzoek leidt, gisteren gezegd. „Vier enorme generatoren waren tegen alle regels op het dak van het gebouw geïnstalleerd”, aldus de functionaris. De genetoren startten toen de elektriciteit uitviel. (AFP) Pagina 8-9

Cambuur kampioen in Eerste Divisie

Rotterdam. SC Cambuur is vrijdag verrassend kampioen geworden van de Eerste Divisie. De Leeuwarders wonnen uit bij Excelsior met 2-0, terwijl koploper FC Volendam met 3-1 onderuit ging bij Go Ahead Eagles. Voor de Friezen is het na 1992 de tweede keer dat de titel in de Eerste Divisie wordt gewonnen. De club verdween in 2000 voor de laatste keer uit de Eredivisie.

Sport, pagina 25

Van Honthorst op veiling New York

New York. Veilinghuis Christie’s in New York veilt op 5 juni een schilderij van de Nederlandse kunstenaar Gerard van Honthorst dat in de Tweede Weereldoorlog door de nazi’s is geroofd van de Joodse kunstverzamelaar Bruno Spiro. Het is Het duet uit 1624, waarop een man en vrouw bij kaarslicht zingen uit een open boek. Ooit was het kunstwerk in bezit van Alexander Stroganov, kunstadviseur van Catharina de Grote, en de Hermitage. Na de oorlog kwam het schilderij terecht in het Museum of Fine Arts in Montreal. Dat gaf het werk afgelopen maand terug aan Spiro’s erfgenamen. Christie’s verwacht dat Het duet 1,5 tot 2,3 miljoen euro zal opbrengen. (NRC)