Nieuwe Israëlische aanval in Syrië - Obama: voorlopig geen grondtroepen

Hezbollah-leider Nasrallah hield dinsdag een tv-toespraak. Israël vreest dat de Libanese beweging door de chaos in Syrië chemische wapens in handen kan krijgen. Foto EPA via ANP

Israël heeft gisterochtend een luchtaanval uitgevoerd in Syrië. Israëlische functionarissen bevestigen berichten in de Amerikaanse media daarover aan persbureau AP. Obama benadrukte intussen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Amerika Syrië zal binnenvallen met grondtroepen.

De Israëlische regering, die net als de Amerikaanse regering bevreesd is dat chemische wapens of andere zware wapens in handen vallen van extremistische groepen, wilde het plaatsvinden van de luchtaanval eerder vanochtend bevestigen noch ontkennen. Israëlische functionarissen zeiden later vanochtend echter dat Israël inderdaad een aanval in Syrië heeft uitgevoerd. Doelwit zou een konvooi met geavanceerde langeafstandsraketten voor de Libanese beweging Hezbollah zijn geweest.

De Syrische ambassadeur bij de VN kon de Israëlische aanval volgens de BBC niet bevestigen. Het Libanese leger meldde gisteravond wel dat Israëlische gevechtsvliegtuigen gedurende een aantal uren in het Libanese luchtruim hadden gevlogen. Volgens Amerikaanse functionarissen die AP sprak heeft Israël de aanval waarschijnlijk vanuit Libanon uitgevoerd.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Israël doelen in Syrië bestookt. Eind januari voerde de Israëlische luchtmacht volgens het Syrische regime een aanval uit op een militair onderzoekscentrum in de buurt van Damascus. Israël heeft altijd gezegd dat het alles zal doen om te voorkomen dat groepen als het Libanese Hezbollah, een bondgenoot van president Assad, chemische wapens in handen krijgen.

Obama: Amerikaanse troepen in Syrië zeer onwaarschijnlijk

Obama zei afgelopen nacht tijdens zijn bezoek aan Costa Rica dat hij zich niet kan voorstellen dat zich snel een situatie voordoet waarin de VS zullen besluiten met grondtroepen Syrië binnen te vallen. Hoewel de president herhaalde dat er aanwijzingen zijn dat er in Syrië chemische wapens zijn gebruikt, zei hij dat een grondoorlog noch voor Amerika, noch voor Syrië goed zou zijn. Overigens wilde hij de inzet van grondtroepen niet uitsluiten, omdat “omstandigheden kunnen veranderen”.

In plaats van het sturen van grondtroepen lijkt het waarschijnlijker dat de Amerikanen er voor kiezen de Syrische rebellen te gaan bewapenen. Hoewel de regering-Obama dit tot nu toe niet wilde uit angst dat de wapens in verkeerde handen zullen vallen, zei minister van Defensie Chuck Hagel donderdag dat de regering het bewapenen van het Vrije Syrische Leger heroverweegt. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk voelen hiervoor.

    • Pim van den Dool