Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op de Dam tijdens de nationale herdenking.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op de Dam tijdens de nationale herdenking. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederland herdenkt vandaag alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties. Om klokslag 20.00 uur werden twee minuten stilte in acht genomen.

Bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op De Dam. Dat was meteen het eerste officiële optreden van de koning. De Dam stond zoals gebruikelijk vol met toegestroomd publiek. Prinses Beatrix was voor het eerst sinds jaren niet aanwezig op de Dam.

Rondom de herdenking werden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo was het verboden op een balkon of dakterras te zijn met zicht op het gebied tussen het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis. Ook ramen en deuren moeten gesloten blijven. Delen rondom de Dam werden afgezet.

Volgens de politie is de herdenking in Amsterdam “veilig, waardig en ongestoord” verlopen. In de aanloop naar de twee minuten stilte werden drie aanhoudingen voor kleine vergrijpen verricht.

In verband met de herdenking werd het Rokin in Amsterdam met politiewagens afgesloten. Foto ANP / Robin Utrecht

Herdenkingen in het hele land

In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking al om 18.50 uur met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Naast leden van de koninklijke familie werd de herdenking onder meer bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer. In het land waren vandaag meerdere herdenkingen. Onder meer bij de belangrijke oorlogsmonumenten op de Grebbeberg in Rhenen en de Waalsdorpervlakte bij Den Haag werd stilgestaan bij de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies.

De Bourdonklok wordt geluid door het Erepeloton Waalsdorp tijdens de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Foto ANP / Jerry Lampen

Ook het verkeer stond stil

Ook in het verkeer werd stilgestaan bij de dodenherdenking. De NS stopte tijdens de twee minuten stilte alle treinen. Dat gebeurt ieder jaar uit respect voor de nabestaanden.

Twitter avatar NS_online NS online Om 20.00 uur staan alle treinen 2 minuten stil i.v.m. de Nationale Herdenking. We vragen u vriendelijk om 2 minuten stilte in acht te nemen.

Hoewel stoppen op de vluchtstrook verboden is, stonden ook ok veel automobilisten stonden om 20.00 uur twee minuten stil.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Allemaal auto’s die stilstaan op de vluchtstrook. #tweeminuten

Ook het luchtverkeer werd aangepast. Tussen 19.50 en 20.03 stegen geen vliegtuigen op en tussen 20.00 uur en 20.03 werd er niet geland op Schiphol.