Monita luisterde goed

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Webcoördinator Monita de Konink (35) luisterde in 1980 in de woonkamer van haar geboortehuis, Onyx 69 in Heerhugowaard, naar de muziek van haar vader.

„We hadden een oude pick-up die middenin de kamer stond, naast de bank. Mijn vaders platen zaten in een grote kist: Pink Floyd, Dire Straits, The Eagles. Soms mocht je er zelf een opzetten. Belangrijk was het schoonmaken van de naald. Dat deed je met een sponsje van fluweel: elke keer opnieuw. Ik vond dat reuze interessant. Muziek was belangrijk in het gezin. Tijdens het koken stond de radio aan of draaiden we cassettebandjes. En bij feestjes pakte mijn vader al snel zijn akoestische gitaar en improviseerde er een beetje op los. Soms ondersteund door mijn moeder op de blokfluit. Bijzonder waren de zondagochtenden. Dan lagen we in bed en stemden af op Herato, de lokale zender. Joke, onze buurvrouw, las sprookjes voor. Daarbij maakten ze ook geluiden; een deur die openging of het lopen door het grind. Naast luisteren namen we ook graag op. Mijn vader had een echte microfoon met een lang snoer. Die sloten mijn jongere broertje, oudere zus en ik aan op het cassettedeck. Van de televisie namen we Kinderen voor Kinderen op, of de revueshows van André van Duin. Muisstil moest je dan zijn. Ook had ik een denkbeeldig radioprogramma, waarvoor ik mensen interviewde: mijn hartsvriendin Nathalie over haar lievelingsdier, of de buurman. Mijn broertje heeft een echt radioprogramma gehad, als piraat met zo’n bakkie. Hij draaide muziek en ik las gedichten: van Annie M.G. Schmidt, maar ook van mezelf. We waren heel vrij thuis. Niets was verplicht. Vooral mijn vader was een goedzak. Mocht iets niet van mijn moeder, dan ging ik gewoon naar hem. Als puber heb ik de grenzen opgezocht. Wilde niet altijd even goed meer luisteren. Later kreeg ik hetzelfde verwijt omdat ik te veel in gedachten verzonken was. Dat mag misschien zo zijn, maar de liefde voor muziek is gebleven. De hele dag luister ik: Spotify-lijsten vol.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com