Moeder Jackson laat het er niet bij zitten

Diana Ross, Prince, Lisa Marie Presley en zeven broers en zussen van Michael Jackson: ze moeten allemaal opdraven in de nieuwe rechtszaak rond de dood van de popster die deze week begon.

Michael Jackson waves to the crowd, numbering a few thousand, gathered in front of the Sydney Opera House in this November 17, 1996 file photo. Opening statements in civil trial over the death of Jackson begin April 29, 2013, with Katherine Jackson accusing concert promoters AEG Live of negligence in the hiring of convicted physician Dr. Conrad Murray. REUTERS/Megan Lewis/Files (AUSTRALIA - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE OBITUARY) Reuters

De nieuwe rechtszaak over de dood van Michael Jackson, die afgelopen maandag in Los Angeles is begonnen, en nog wel vier maanden kan duren, gaat vooral over drugs en geld. Een moederliefde natuurlijk.

Dat bleek tijdens de eerste procesweek, die gisteren is afgesloten.

Reden voor deze civiele rechtszaak: moeder Jackson laat het er niet bij zitten. Vier jaar geleden overleed haar zoon Michael, de belangrijkste popster van de twintigste eeuw, onder verdachte omstandigheden. The King of Pop stierf in 2009 op 50-jarige leeftijd in een kamer in een gehuurde villa in Los Angeles, aan de vooravond van een nieuwe serie concerten die hij zou geven in Londen.

Jackson overleed aan een overdosis propofol, een middel dat ze in ziekenhuizen als narcosemiddel gebruiken, en dat Jackson als slaapmiddel gebruikte. De dokter die de superster de fatale dosis propofol toediende, Conrad Murray, is in een strafrechtszaak in 2011 veroordeeld voor dood door schuld. Hij zit een straf van vier jaar uit.

De rechtszaak waar moeder Jackson nu aan begonnen is, richt zich niet op de dokter met de propofolspuit, maar op de concertorganisator: de Anschutz Entertainment Group (AEG) Live. Dat Amerikaanse bedrijf organiseert wereldwijd concerten van sterren als Céline Dion en The Rolling Stones en exploiteert concertzalen en stadions, zoals de O2 Arena in Londen. Daar zou Jackson zijn vijftig This Is It-concerten geven.

Katherine Jackson (82) heeft deze rechtszaak mede namens de drie kinderen van Michael aangespannen: Prince Michael (16), Paris (14) en Blanket (11). De Jacksons beschuldigen AEG van nalatigheid, volgens AP en Reuters: het bedrijf zou Michael Jackson uit winstbejag onvoldoende zorg hebben geleverd, de dokter die hem behandelde onvoldoende in de gaten hebben gehouden, en zo verantwoordelijk zijn voor zijn dood.

Ze eisen schadevergoeding van AEG: het niet ander genoemde bedrag, dat Jackson verdiend zou hebben als hij nog geleefd had.

De advocaten van de Jacksons hebben ondermeer een pakket van 250 e-mails als bewijs ingebracht, waaruit zou moeten blijken dat AEG wist van de slechte toestand waarin Jackson verkeerde. Zo is er een mail van Randy Phillips van AEG die Michael Jackson begeleidde bij de persconferentie in Londen voor de This Is It-shows. De dag voor die persconferentie mailde Phillips aan zijn baas in Amerika: „MJ heeft zich in zijn kamer opgesloten en is dronken en depressief. Ik probeer hem nuchter te maken.” De AEG-baas, Tim Leiweke, net wakker, antwoordde: „Hou je me voor de gek?” Phillips antwoordde: „Ik heb zo hard tegen hem geschreeuwd dat de muren trilden. Hij is een emotioneel verlamd wrak, ten prooi aan zelfhaat en twijfel, nu het tijd is om op te treden.”

De advocaten van AEG stelden in hun openingsrede dat het Michael Jackson was die er op stond dat Murray hem behandelde, niet het bedrijf. AEG wist niets van de propofol en kon dat ook niet weten, want Michael Jackson was een expert in het geheimhouden van zijn duistere kanten, zei AEG-advocaat Marvin Putman. „We zullen gruwelijke dingen [over hem] blootleggen”, kondigde hij aan volgens CNN.

Zo was het volgens de AEG-advocaten ook niet het concertbedrijf dat de drijfveer was achter de nieuwe concertreeks, maar Jackson zelf, die graag op wilde treden, om geld te verdienen. Want de superster had schulden: bij zijn overlijden zo’n 400 miljoen dollar.

Alles aan Michael Jackson lijkt bijzonder en bizar: zijn carrière, zijn succes, zijn neergang, zijn dood, en nu de nasleep na zijn dood.

Hij stond op zijn vijfde in 1964 al op het podium met zijn broers, met de familiezanggroep The Jackson Five. Zijn vader haalde de zweep er soms over om een deel van zijn negen kinderen op te laten treden, beweerden Michael en zijn zus Janet. In de jaren zeventig begon Michael een solocarrière en hij bereikte als zanger en songwriter de absolute wereldtop in de jaren tachtig, ondermeer met het best verkochte album ooit Thriller. Bij opnames voor een reclamefilmpje voor Pepsi-Cola in 1984 vloog zijn haar in brand. Sindsdien zou hij aan pijnstillers verslaafd zijn geraakt en werd zijn plastische chirurgie, onder meer aan zijn neus, opvallender. In 1993 en in 2003 werd hij van kindermisbruik beschuldigd, ondermeer op zijn grote landgoed met pretpark Neverland. In de rechtszaak die in 2005 volgde, werd hij vrijgesproken. Maar zijn behoefte aan roesmiddelen zou sinds die tijd alleen maar groter geworden zijn.

Jackson heeft nog steeds veel fans, en de belangstelling voor de nieuwe rechtszaak is groot. Rechter Yvette Palazuelos stond niet toe dat de televisie verslag kon doen vanuit de rechtszaal – dat beperkt het circus rond deze zaak enigszins, meldde de correspondent van The Guardian. Er zijn maar 16 plaatsen in de rechtszaal voor de pers en nog enkele voor het publiek – de overige 45 stoelen zijn door betrokkenen bezet. Wie op de vrije plaatsen zitten mag, wordt per dag via een loting bepaald.

In dit proces zal een stoet sterren op komen draven: zangeres Diana Ross, popster Prince, de muziekproducer Quincy Jones (van ondermeer het album Thriller), filmmaker Spike Lee en de Incredible Hulk-acteur Lou Ferrigno staan op de getuigenlijst. Net als Jackson’s ex-echtgenotes Lisa Marie Presley en Debbie Rowe.

Een van de getuigen die afgelopen week al in de rechtszaal stond was rechercheur Orlando Martinez. Hij was de gangen van de omstreden dokter Murray nagegaan: die had een miljoen dollar aan schulden, ondermeer vanwege achterstallige kinderalimentatie: hij heeft acht kinderen bij zeven vrouwen. Door die schulden kon Murray volgens de advocaten van Jackson onder druk gezet worden door AEG.

Martinez wist ook te vertellen dat de Jackson-familie herhaaldelijk probeerde Micheal aan te spreken over zijn drugsverslaving, maar dat dat op niets uitliep, omdat de superster ontkende dat er problemen waren.

AEG wil zeven van de acht broers en zussen van Michael, namelijk Janet, Jermaine, Jackie, Tito, La Toya, Rebbie en Randy Jackson oproepen om te getuigen over Michaels drugsverslaving, en hoe goed hij die verborg. De enige die niet hoeft te getuigen is broer Marlon. Dinsdag ontstond er een probleem: moeder Jackson wilde het liefst al haar kinderen naast zich in de rechtszaal. De advocaten van AEG willen echter niet dat de broers en zussen bij het proces zitten voor ze een getuigenis hebben afgelegd. Dat zou ze kunnen beïnvloeden. De rechter besloot daarop dat moeder Jackson het per zitting maar moet doen met slechts een kind aan haar zijde. De eerste tranen tijdens het proces zijn ook al gevloeid: Katherine Jackson moest huilen toen haar advocaat het nummer voor de jury speelde dat Michael voor zijn kinderen schreef: You Are My Life.

    • Paul Steenhuis