...maar werkloze lijdt in stilte door crisis in Europa

None

Het chagrijn in Europa zit diep. Donderdag meldde president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi dat hij gefrustreerd is over de Europese economie. Ondanks een verdere verlaging van een toch al hele lage rente, willen banken niet uitlenen. En dat beperkt vooral kleine en middelgrote bedrijven. Zonder geld kunnen zij moeilijk nieuwe initiatieven ontplooien. En zonder die nieuwe initiatieven zal de hoge werkloosheid niet snel dalen. Door de crisis groeit het leger werklozen nog altijd. Op dit moment heeft 12,1 procent van de Europese beroepsbevolking geen werk. En dat is een gemiddelde. In landen als Griekenland, Portugal en Spanje is het leed nog veel groter. Ook Europees commissaris Olli Rehn, die toezicht moet houden op de begrotingsdiscipline in Europa, toonde zich vrijdag pessimistisch. De Europese economie krimpt nog meer dan verwacht.