Terugkijken: de Nationale Dodenherdenking op de Dam

Het is 4 mei en Nederland herdenkt de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Bekijk hier de kranslegging door koning Willem-Alexander en Maxima, de twee minuten stilte op de Dam en de indrukwekkende toespraak van voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het monument op de Dam tijdens dodenherdenking. ANP KOEN VAN WEEL

Nederland herdenkt vandaag alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties. In Amsterdam werd de Nationale Dodenherdenking gehouden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden de eerste krans bij het Nationaal Monument op De Dam, zoals Beatrix altijd met Willem-Alexander deed voor de troonswisseling.

Om klokslag 20.00 uur werd twee minuten stilte in acht genomen.

Toespraak Peter van Uhm

Op de Dam hield ook voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, die zijn zoon verloor bij de oorlog in Afghanistan, een indrukwekkende toespraak.

Dit monument, gewijd aan de nagedachtenis van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, maar ook de saamhorigheid hier op De Dam en in het land, het hielp mij. 4 Mei hielp mij koers te houden in die duistere dagen waarin dienen zo’n pijn deed. Ik hoop dat 4 mei ons allen helpt koers te houden. Niet alleen vandaag. Maar ook de driehonderd-vier-en-zestig dagen erna.

Lees hier zijn volledige toespraak.

4 mei-voordracht Paulien Broekema

In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Naast leden van de koninklijke familie werd de herdenking onder meer bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer. Auteur en journalist Paulien Broekema hield daar de 4 mei-voordracht gehouden.

    • Lex Boon