Leger in Libië op straat tegenover milities

In de Libische hoofdstad Tripoli is een protest van burgers tegen milities die verschillende ministeries belegeren, uitgelopen op een botsing tussen het Libische leger en een deel van de gewapende milities.

Het leger, dat aan de kant staat van premier Ali Zeidan, werd er gisteren in de middag op uit gestuurd nadat leden van zulke gewapende milities een groep van enkele honderen activisten aanvielen, die naar het Plein van de Martelaren trokken. De betogers droegen borden met leuzen als ‘democratie zonder geweld’. In de loop van de avond leek het leger, zelf in feite ook een van de strijdende groepen, de betogers een veilige aftocht te hebben gegarandeerd.

De groeiende anarchie in Libië bereikte deze week een nieuwe fase met de belegering van enkele ministeries, waaronder dat van Justitie, door gewapende milities die zijn ontstaan in de strijd tegen kolonel Gaddafi. De milities willen dat het parlement een verregaande ‘isolatiewet’ aanneemt, die iedereen die ooit met het regime van Gaddafi meewerkte, weert uit politieke functies. Dat sluit de meeste tegenstanders van de Moslimbroeders in het parlement uit, onder wie premier Zeidan. Die bepleit een soepeler versie van de wet. (AP, AFP, Reuters)