Kortkolom sport

Filip Djuricic vertrekt naar Benfica

heerenveen. Filip Djuricic verruilt sc Heerenveen komende zomer definitief voor Europa Leaguefinalist Benfica. Dat meldde de Friese club gisteren. De 21-jarige Servische spelmaker, die in 2009 overkwam van Radnicki Obrenovac, had nog een contract voor een seizoen in Heerenveen. De hoogte van de transfersom is niet bekendgemaakt. Volgens technisch directeur Johan Hansma was een vertrek onvermijdelijk. Een jaar geleden werden al afspraken gemaakt over een transfer met Benfica. In totaal speelde Djuricic tot dusverre 98 eredivisieduels voor Heerenveen. Daarin was hij goed voor twintig treffers. (Novum)

Lotto nieuwe sponsor van de wielerbond

Amsterdam. De Nederlandse profwielrenners rijden bij landenwedstrijden voortaan met Lotto op het shirt. De kansspelorganisatie volgt Rabobank op als hoofdsponsor. Marianne Vos ontving het nieuwe shirt op Schiphol uit handen van voormalig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Lotto steunt de Nederlandse sportbonden al zo'n vijftig jaar en was in die rol al een belangrijke geldschieter van de KNWU. Hoeveel met de nieuwe sponsordeal gemoeid is, is niet bekendgemaakt. De nationale vrouwenploeg rijdt een aantal wedstrijden in het jaar, zoals de Giro Donne en de Ronde van Qatar. Ook op het WK, dat in september in Toscane wordt gehouden, rijden de mannen en vrouwen met de nieuwe naam op het shirt. De veldrijders en talenten worden nog wel ondersteund door Rabobank. (Novum)

Turkse olympisch kampioene betrapt

lausanne De Turkse atlete Asli Cakir Alptekin, olympisch kampioene op de 1500 meter, raakt mogelijk haar gouden medaille kwijt. Alptekin had abnormale waarden in haar bloedpaspoort. Voor Cakir Alptekin is het niet de eerste keer dat ze met doping in verband wordt gebracht. In 2004 werd ze al eens voor twee jaar geschorst nadat ze tijdens het WK junioren een positieve dopingtest had afgelegd. Ze riskeert daardoor een lange uitsluiting. Nick Davies van de IAAF bevestigde vrijdag dat er inderdaad sporen van doping zijn gevonden. De IAAF heeft de zaak doorverwezen naar de Turkse atletiekfederatie. Die gaat zich nu bezighouden met de bestraffing. (Novum)

Colombiaanse renner betrapt op GW1516

Aigle. Er is opnieuw een wielrenner betrapt op het dopingmiddel GW1516. Drie weken geleden liep de Rus Valeri Kajkov tegen de lamp en enkele dagen later was het de beurt aan vier Costaricaanse renners; gisteren maakte de internationale wielerunie UCI bekend dat ook de Colombiaan Marlon Alirio Perez betrapt is op het middel. Alirio Perez reageerde positief bij controles in december bij de Ronde van Costa Rica. Hij is voorlopig geschorst, maar kan nog een contra-expertise aanvragen. GW1516, een middel dat vet zou afbreken en het duurvermogen zou vergroten, is nooit op de markt gekomen omdat het te gevaarlijk werd geacht. Het mondiale antidopingbureau heeft onlangs ook gewaarschuwd voor het product omdat het kankerverwekkend zou zijn.