Jacht op ontsnapte gevangenen uit 1963

None

AlcatrazSeizoen 112 afleveringen van 45 min.€ 32,99 ***

Er zou een straf moeten staan op het imiteren van de geluidseffecten van de inmiddels klassieke overlevingsserie Lost. Alcatraz is de zoveelste serie die de karakteristieke piepende, accelererende violen inzet om de spanning aan te zetten. In dit geval betreft het een een geval van zelfplagiaat, want J.J. Abrahams, de man die Lost niet alleen mede bedacht en schreef, maar ook de titelmuziek componeerde, is bij de serie betrokken als producent. Ook nu wordt hij vermeld als componist.

Ook de structuur van Alcatraz is schatplichtig aan die andere eilandserie, door voortdurend te schakelen tussen heden en verleden, waarbij iedere aflevering een persoon centraal staat.

Het uitgangspunt is dat Alcatraz, de beruchte gevangenis in de baai van San Francisco, op 21 maart 1963 niet werkelijk is gesloten, maar dat die dag alle gevangen en bewakers plots zijn verdwenen. In 2012 duiken ze weer op, om hun oude misdaden te hervatten, terwijl ze geen dag ouder zijn geworden.

Op papier klinkt dat boeiender dan de serie waarmaakt. Via deze sciencefictionconstructie kiest Alcatraz het pad van de politieserie. Er is weliswaar een clandestiene eenheid van de overheid, onder leiding van Sam Neill, die het mysterie van de verdwenen gevangenen geheim moet houden, maar de kern van elke aflevering is dat de vrouwelijke rechercheur Rebecca Madsen een misdadiger opspoort en uitschakelt.

Ze doet dat in gezelschap van striptekenaar ‘Doc’ Soto, gespeeld door Jorge García, die in Lost de goeiige dikkerd Hugo speelde, en die in Alcatraz opnieuw goed is voor ontspannen momenten als de gekte oploopt. De vluchtelingen zijn zonder uitzondering weird en ongezond wreed. Soto weet alles van Alcatraz en is als nerd duivels handig met computers en internet.

De knap getypeerde ex-gedetineerden die worden opgepakt, gaan terug de cel in op het verlaten Alcatraz, dat met nieuwe apparatuur is ingericht. Op het eiland lijkt zich ook de sleutel naar de mysterieuze tijdsprong te bevinden. Tegelijk ontdekken we beetje bij beetje wat voor ongehoorde praktijken zich in het verleden afspeelden. Volgens een producent waren zogenaamd wetenschappelijke experimenten met gevangenen in de jaren vijftig niet ongewoon en die verhalen vormden een inspiratiebron.

De akelige en duistere sfeer van de serie worden goed volgehouden. Maar met meer aandacht voor het centrale raadsel en de grote boog van het verhaal was deze serie interessanter en daarmee wellicht te redden geweest. Zender Fox besloot geen tweede seizoen te maken. Na een goede start (10 miljoen kijkers) keken in de VS steeds minder mensen.

Helaas laten de onthullingen in de slotaflevering veel vragen open. Hoe en waarom de gevangen hun tocht door de tijd hebben gemaakt, blijft onbekend. Series zijn vaker voortijdig beëindigd, maar meestal op bevredigender wijze dan Alcatraz.

    • Ron Rijghard