Is het Anne op die foto?

De BabyNed.2, 22.35-0.05 uur

Een vergeelde foto uit 1941. We zien een baby. Ze zit op schoot bij een meisje van een jaar of twaalf. De baby is Joods, dat weten we. Ze heet Anneke Kohnke en overleefde de oorlog. Haar vader en moeder niet. We weten ook dat ze aan het begin van haar leven met haar ouders inwoonde op het Merwedeplein 37 in Amsterdam. Dat is een beroemd adres: de familie Frank leefde er tot ze in 1942 naar het Achterhuis vertrok.

De moeder van de baby kende Edith Frank, moeder van Anne, uit Duitsland. Dat meisje met dat halflange zwarte haar dat kijkt naar de baby op haar knie, zou heel goed Anne Frank kunnen zijn.

Zeker weet Anneke dat niet. Na de oorlog was ze naar Amerika gebracht, waar ze opgroeide bij familie van haar moeder. Over de oorlog werd niet gesproken. Zelf kon ze zich niets herinneren van haar tijd in de onderduik. Haar verleden was in nevelen gehuld, todat 65 jaar na de oorlog iemand uit Nederland contact met haar zocht. Het was een man die zich haar onderduikbroer noemde. Hij was dolblij dat hij haar eindelijk gevonden had, na jaren zoeken.

Wat er daarna gebeurde, wordt uit de doeken gedaan in de documentaire De Baby, vanavond uitgezonden door de Joodse Omroep. Regisseur Deborah van Dam kwam het verhaal van Anneke Kohnke bij toeval op het spoor. Tijdens het filmen van The Baby doet ze een aantal onthullende ontdekkingen over het verleden van Kohnke, die verklaren waarom zij niet zo blij is verenigd te zijn met haar onderduikbroer. Zowel Kohnke als haar ‘broer’ moeten hun kijk op het verleden bijstellen.

    • Bart Funnekotter