Irritatie over optreden Weekers

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) heeft opnieuw de ergernis van oppositiepartijen gewekt. Hij was niet op de hoogte van de fraude met toeslagen door Bulgaren, zei hij gisteren opnieuw in Eenvandaag. „Ik wist het persoonlijk niet.” De Tweede Kamer zat op dat moment nog te wachten op een ‘feitenrelaas’ over de zaak.

„Geen Weekers-brief, waar we week op wachten? Wel optreden bij EenVandaag? Solliciteert hij ergens naar?” schreef Pieter Omtzigt (CDA) op Twitter. En D66-leider Alexander Pechtold: „Weekers solliciteert naar een enkeltje richting koning, zoals hij de Kamer informeert.”

Ruim anderhalve week geleden werd bekend dat bendes op grote schaal fraude plegen met zorg- en huurtoeslagen. Ze halen Bulgaren naar Nederland, laten die zich inschrijven in een gemeente, waarop ze bij de Belastingdienst makkelijk een toeslag kunnen aanvragen. De Belastingdienst bleek al sinds mei vorig jaar op de hoogte van de fraude, maar Weekers zelf niet, zei hij.

De Kamer vroeg Weekers daarop om een ‘feitenrelaas’ over de zaak. De oppositie dacht daarover nog voor de meivakantie in debat te kunnen gaan. Maar vlak voor de deadline die de Kamer had gesteld, liet Weekers per brief weten dat hij meer tijd nodig had. „Een flutbriefje”, reageerde CDA’er Omtzigt, die het debat namens de oppositie wilde aanvragen. Dat kon niet doorgaan, tot woede van de oppositie.

Weekers kreeg daarop tot vandaag de tijd om zijn feitenrelaas aan de Kamer te sturen. Rond middernacht was dat nog niet gebeurd. Direct na het meireces, op 14 mei, heeft de Tweede Kamer een debat met Weekers gepland over de toeslagenfraude.