Injectie redt muis van dodelijke griep

Muizen overleven een normaal gesproken dodelijke dosis griepvirus als zij het ontstekingsremmende middel Eritoran krijgen toegediend. Het middel remt de natuurlijke afweerreactie tegen het virus. Dat lijkt tegenstrijdig, maar de stof voorkomt dat er een zogeheten cytokinestorm optreedt in het lichaam: een ontstekingsreactie van het afweersysteem die uit de hand loopt en meer kwaad doet dan goed. De bekledende cellaag van de longen raakt beschadigd, met een levensbedreigende ademnood tot gevolg. Van de muizen die het middel twee dagen na infectie kregen toegediend overleefde 90 procent. Als zij het na zes dagen kregen, overleefde nog altijd 33 procent (Nature, 1 mei).

De Amerikaanse onderzoekers onder leiding van Stefanie Vogel van University of Baltimore denken dat Eritoran een belangrijk nieuw middel kan worden voor slachtoffers van een griepepidemie, naast de bekende virusremmers als Tamiflu.

Eritoran is al getest als experimenteel medicijn tegen bloedvergiftiging, maar bleek daartegen niet effectief. In proefdieren bleek het wel werkzaam tegen lokale ontstekingen, zoals reumatoïde artritis en ontstokendarmsyndroom, en nu dus bij ernstige griep. De werkzame stof bindt stevig aan een activeringseiwit op immuuncellen en blokkeert zo het in gang zetten van de cytokinestorm.

    • Sander Voormolen