Ik zie het al... Uit de kom!

None
ILLUSTRATIE IRENE GOEDE

Wat is dat nu? Kom je net terug uit school, ligt je guppy op de grond te spartelen!

De gup is zijn aquarium ontvlucht. Met een sierlijke sprong dook hij over de rand. En nu ligt hij daar. Wat bezielde de guppy? Wat ging er om in zijn guppenkop?

Biologen wilden ook weleens weten waarom guppen springen. Daarom filmden biologen springende guppies. Ze kochten de vissen niet bij de dierenwinkel, maar vingen wilde guppies, in Trinidad.

Daar komen guppies oorspronkelijk vandaan. Trinidad is een eilandje bij Zuid-Amerika. Er zijn bergen, heuvels en watervallen. De guppies leven er in stroompjes en riviertjes.

Dit is wat de biologen op hun filmpjes zagen. Een guppy die springen gaat, zwemt eerst langzaam naar achteren. Zoals een voetballer doet voordat hij de penalty neemt.

Dan spant de gup zijn borstvinnen aan, kronkelt een paar keer met zijn lijf . Plots schiet hij naar voren. De gup raakt de waterspiegel en dan...

Floep!

Daar schiet de gup het water uit. De meeste guppen kunnen zo 6 centimeter uit het water springen. De kampioenguppen halen wel 8 of 9 centimeter.

Omdat de guppy zijn sprong zo goed voorbereidt, denken de biologen niet dat hij springt om te vluchten.

Nee, de guppen springen omdat ze hun boeltje willen pakken, denken de biologen. Ze gaan een eindje weg bij hun broertjes en zusjes zodat ze een eigen guppenfamilie kunnen stichten.

In het wild werkt dat prima. Dan springt de guppy soms zelfs terug in een stroompje, hogerop dus. Maar in de huiskamer komt de gup in de problemen.

Nu hapt onze gup naar adem en wiebelt hij slapjes met zijn staart. Hij wilde de wijde wereld in, het glas voorbij. Maar dit was ook weer niet de bedoeling. Wie zet hem terug in zijn aquarium ?

Bron: PLOS ONE, 16 april.

    • Lucas Brouwers