,,Ik kreeg bijna een hartaanval”

Cambuur is gisterenavond in Rotterdam, na een 2-0 zege op Excelsior, verrassend kampioen geworden van de eerste divisie. De spectaculaire ontknoping ontstond doordat Go Ahead Eagles thuis koploper Volendam met 3-1 versloeg. Voor de beslissende wedstrijd stonden de Leeuwarders, die dit seizoen niet een keer op de eerste plaats stonden, twee punten achter op Volendam. Cambuurspeler Erik Bakker zei na afloop voor Omrop Fryslân dat het kampioenschap ,,heel onwerkelijk” voelde. ,,Fantastisch. Het bleef lang 1-0 en daardoor bleef het spannend. Gelukkig kwam het goed.” Cambuurspeler Jan Bruin had al tijdens de wedstrijd ,,kippenvel”. ,,Wat een scenario, niet normaal.” Cambuurverdediger Martijn van der Laan kon de promotie niet bevatten. ,,Niemand had dit durven dromen. Eagles uit bleek toch lastig voor Volendam. Ongelooflijk. Ik heb er geen woorden voor.”

Cambuurtrainer Henk de Jong sprak van een onbeschrijflijk gevoel. ,,Ik kreeg bijna een hartaanval. We gaan naar de eredivisie! Ik ben zo blij voor onze supporters.” De Jong kwam in maart als interim-trainer aan het roer, nadat Alfons Arts op non-actief was gezet. Volgend seizoen wordt Dwight Lodeweges trainer. Gerard van den Belt, algemeen directeur van Cambuur, sprak van een bizarre ontknoping. ,,Het was onmenselijk spannend, maar we hebben volwassen gespeeld. Ik ben dolgelukkig.”

Burgemeester Ferd Crone (PvdA) van Leeuwarden volgde de wedstrijd in het Cambuurstadion op een groot scherm samen met zo’n 6.000 supporters: ,,Ongelooflijk. Wie had dit verwacht. We zijn hartstikke trots.” De spelers worden maandagavond officieel gehuldigd door het gemeentebestuur in de binnenstad.

Cambuur (opgericht in 1964) promoveerde twee keer eerder naar de hoogste divisie, in 1992 en 1998. In 2000 degradeerde het weer naar de eerste divisie. In 2009 stonden de Leeuwarders op de drempel van de eredivisie, maar in de nacompetitie werd na een bloedstollende wedstrijd en een even spannende strafschoppenserie verloren van Roda JC.

De Leeuwarder club, die in de schaduw staat van grote broer Heerenveen, is een echte volksclub met een hechte supportersschare. In 2005 balanceerde de club op het randje van een faillissement. Maar vier Friese zakenlieden staken in 2006 tonnen in Cambuur, en redden daarmee de club.

    • Karin de Mik