‘Ik koos bewust voor dit leven’

Jacqueline Smit (48) zit in de directie van Microsoft. Ze is verantwoordelijk voor alle producten voor consumenten.

Foto Maurice Boyer

Hard werken

„Ik vind een opleiding niet belangrijk. Zelf ben ik op mijn 19de gaan werken bij een reclamebureau. Het waren de jaren tachtig, er waren nauwelijks banen en ik mocht blijven na een vakantiebaantje. Ik vond het fantastisch. Een snelle wereld, veel reizen, hard werken. Ik wist al jong dat ik carrière wilde maken. Dat kreeg ik niet van huis mee, mijn moeder had een hartafwijking en mijn vader werkte minder om veel thuis te kunnen zijn.”

Diversiteit

„Ik geloof niet in een glazen plafond. Dat bestaat alleen als je dat wilt zien. Ja, ik werk in een IT-wereld tussen de mannen. Maar ik zie de bijzonderheid daar niet van in. Ik geloof wel sterk dat diversiteit nodig is in een groep. Je moet zorgen dat je wat bijdraagt. Dat geeft je bestaansrecht in een groep. Maar dat kan ook een creatieveling zijn in een groep met rationele mensen. Sekse speelt daarin geen rol.”

Tegendraads

„Mijn opvallendste karaktertrek is tegendraadsheid. Ik wil geen middelmaat zijn, het levert niets op als iedereen hetzelfde denkt. De uitkomst van persoonlijkheidstesten is altijd hetzelfde: onafhankelijk en autonoom. Juist in het begin van mijn carrière heb ik daarvan gebruikgemaakt, daardoor viel ik op. Bang dat mensen aanstoot aan mij nemen, ben ik nooit geweest: zolang je oprecht bent, voelen mensen dat.”

Communicatie

„Ik kan scherp en aanvallend overkomen, hoor ik vaak. Ik ga snel een discussie aan. Als mij iets wordt gepresenteerd en het is maar half af, dan blijf ik doorvragen. Daar praat ik ook niet omheen. Nee, waar is je punt, wat is je plan... Ik mag die stijl van communiceren hebben, zolang ik me daarvan bewust ben. Ik heb wel geleerd te checken hoe dat bij anderen overkomt, dus bel ik in de auto op weg naar huis soms even terug.”

Tai Chi

„Ik sport veel, ik boks bijvoorbeeld graag. Omdat ik behoefte had aan balans, ben ik meer spirituele sporten gaan uitproberen. Nu doe ik Tai Chi. Het geeft me rust, en dat zorgt weer voor zelfreflectie. Ik leer van mijn docent dat ik niet tien keer mijn mening hoef te herhalen. Dat kost energie. Al vind ik het nog steeds moeilijk om mensen in hun eigen tempo te laten praten. Na de tiende zin gooi ik er toch snel een vraag door, om het proces te versnellen.”

Bewuste keuze

„Je moet dit leven echt willen. Ik heb die keuze bewust gemaakt. En daar zitten consequenties aan. Onder druk van cijfers leven, veel uren maken, reizen, energie in mensen steken. Het geeft me de onafhankelijkheid waarnaar ik altijd heb gestreefd. Bij Microsoft is het mogelijk om veel thuis te werken. Op belangrijke momenten voor mijn zoon ben ik er daarom zo veel mogelijk bij geweest.”

Twijfels

„Ik heb mijn zoon vanaf dat hij 1,5 jaar was in co-ouderschap opgevoed. Mijn ouders pasten ook veel op. Nu kijk ik daarop terug met een goed gevoel, maar ik heb ook getwijfeld of ik niet te veel miste of tekortschoot. Al heb ik hem ook veel kunnen geven. Quinten ging mee op reis, leerde de wereld kennen. Het is een hele sociale jongen geworden. Hij zegt tevreden te zijn over zijn jeugd. Ik vraag het hem nog wel een keer als hij 21 is.”

    • Charlotte van ’t Wout