Hoofdverdachte 20 jaar, Ratelband gaat vrijuit

Wegens onder meer grootschalige oplichting, afpersing, witwassen van crimineel geld en het laten ontploffen van een handgranaat in een kantoor en poging tot moord heeft de Amsterdamse rechtbank de 54-jarige Rob Z. gisteren veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Ook zeven anderen in de zogeheten Yellowstone zaak hebben celstraffen gekregen, variërend van 8 jaar tot 4 maanden.

Vier verdachten, onder wie Emile Ratelband, zijn vrijgesproken. Wat betreft Ratelband zijn er volgens de rechtbank wel „sterke aanwijzingen” dat hij wegens financiële problemen opdracht heeft gegeven zijn eigen huis in Huissen in brand te steken maar er is onvoldoende bewijs. De brandstichting mislukte. Tegen ‘positiviteitsgoeroe’ Ratelband was door officier van justitie Koos Plooy zes maanden onvoorwaardelijk geëist.

De straf die Rob Z. kreeg, was overeenkomstig de eis van de officieren van justitie. De rechtbank spreekt in het vonnis over een spoor van ellende dat de geraffineerde Z. heeft achtergelaten, zowel bij onschuldige derden als bij zijn criminele partners. In het verleden heeft ‘beroepscrimineel’ Z. al ruim 22 jaar celstraf gekregen. De rechtbank noemt Z. onverbeterlijk en oordeelt dat de maatschappij langdurig tegen hem moeten worden beschermd.

Kroongetuige Richard T. heeft de straf gekregen die hij met het OM had afgesproken. De rechtbank overwoog dat het OM bij het sluiten van de deal binnen de grenzen van het recht is gebleven. Omdat T. tijdens het proces betrouwbaar is blijven verklaren, waardoor ook bewijs tegen anderen boven tafel kwam, is de straf die hij anders zou hebben gekregen gehalveerd tot 6 jaar cel. De kroongetuige kwam op de rechters „zelfverzekerd, helder en in grote lijnen consistent over”.

Een van de verdachten betrof een toenmalig advocaat. Hij is veroordeeld voor oplichting, maar zijn strafbare betrokkenheid bij de poging tot moord kon niet worden bewezen. Ook is de verslaggever van het weekblad Panorama Koen S. veroordeeld tot vier maanden wegens oplichting en valsheid in geschrifte.