Het Andere Oranje in mineur

FC Volendam had de titel in de eerste divisie voor het grijpen, maar Het Andere Oranje werd op de laatste speeldag onttroond als koploper door Cambuur.

Oranje treurnis in Volendam als duidelijk wordt dat de plaatselijke FC niet promoveert. Foto Kees van der Veen

Het werd geen twee keer ‘Oranje boven’ in Volendam. Na de festiviteiten op koninginnedag waarbij inwoners samen met toeristen op De Dijk de troonswisseling vierden, verspeelde FC Volendam op vrijdagavond het kampioenschap van de eerste divisie door met 3-1 bij Go Ahead Eagles te verliezen. Het Andere Oranje is veroordeeld tot de play-offs om promotie naar de eredivisie. ‘De Heen en Weer’ stond klaar om met de spelers een zegetocht door de oude kom van Volendam te maken, maar de versierde botter kan weer worden opgeborgen.

Trainer Hans de Koning incasseerde het verlies in Deventer heldhaftig. „Dit is een enorme deceptie”, stelde de oud-doelman na afloop voor de camera’s van Eredivisie Live. „Er was eigenlijk maar één ploeg die kampioen moest worden. Maar het werd dus Cambuur. Dat waren de mazzelpikken. We hebben zeker een paar dagen nodig om te repareren.”

De coach moest na het laatste fluitsignaal zijn aangeslagen verdediger Gerry Koning overhalen om de meegekomen fans uit Volendam toch te bedanken. Koning, een geboren en getogen Volendammer, had vooraf hoop op een terugkeer naar de eredivisie. Maar hij waarschuwde daags voor de kampioenswedstrijd ook voor de euforie, die zich al meester had gemaakt bij zijn plaatsgenoten. Maar dat Volendam daadwerkelijk de titel uit handen zou geven had ook hij niet verwacht.

Het is het zoveelste hoofdstuk voor Koning, die alles al meemaakte met FC Volendam. Als jonge supporter lachte Koning vanaf de staantribune om de opmerkingen van speaker Pé Mühren, alias De Stem van Volendam. In 1998 maakte Koning als achttienjarig jeugdtalent zijn debuut in het eerste om een paar maanden later met lootjes langs de deuren te gaan wegens een dreigend faillissement. Koning kreeg op 10 mei 2009 het stempel van de speler die Volendam met een eigen doelpunt naar de eerste divisie schoot. En nu, op het einde van zijn carrière, loopt hij vooralsnog promotie op pijnlijke wijze mis.

Het dorp dat zoveel succesverhalen kent, kreeg er op vrijdagavond geen Volendams voetbalsprookje bij. De teleurstelling zal echter snel omslaan in Noord-Hollandse nuchterheid. FC Volendam zal altijd een dorpsclub blijven. Het achterland is water, het voorland is voor Ajax en AZ. FC Volendam is betaald voetbal in de unieke ambiance van een dorpsclub. De club hoort tot de gezondste categorie 3 van de KNVB. Dat is voor een eerstedivisieclub al een prestatie op zich.

FC Volendam is dan ook meer dan een voetbalclub. De vereniging is een maatschappelijk bolwerk in een hechte gemeenschap. „Voor mij persoonlijk heeft FC Volendam de perfecte balans gevonden”, zegt Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf en woonachtig aan De Dijk. „FC Volendam is voor mij de andere hoeksteen van de samenleving. De club speelt in goede en slechte tijden een grote maatschappelijke rol. Dat is heel bijzonder.”

‘FC Volendam is van iedereen’, is een gevleugelde kreet in het dorp van 22.000 inwoners. Op vrijdagavond heerste er in de kroegen van Volendam aanvankelijk een soort WK-sfeer. De grote zaal van de Sint Jozefvereniging was uitverkocht, de businessclub was klaar voor een feestje in de Koningshoek van het stadion. De barretjes aan De Dijk zaten vol. Maar de avond eindigde voor alle Volendammers in mineur. De kampioensschaal ging naar Leeuwarden.

De club zal zich door het verlies niet zo makkelijk van de wijs laten brengen. De filosofie van FC Volendam zal altijd dezelfde blijven. Het opleiden van eigen talent is daarbij heilig. RKAV Volendam is de kraamkamer van Volendams voetbaltalent. De goede spelers stromen door naar FC Volendam, anderen verdedigen de kleuren van het dorp in de Hoofdklasse A op zaterdag.

Dit seizoen zit er een achttal spelers uit de eigen opleiding – onder wie Koning – in de selectie. De drang om te overleven zou volgens Volendam-voorzitter Henk Kras van oudsher diep geworteld zijn bij de inwoners van de katholieke enclave in Noord-Holland. De ideale mentaliteit voor een topsporter. Het was vrijdagavond niet genoeg. De voetballers traden niet uit de schaduw van hun zingende sponsors: de zanger Jan Smit, het duo Nick en Simon en de 3 J's.

    • Koen Greven