Gouden Boekenuil naar Oek de Jong

Oek de Jong heeft de Gouden Boekenuil 2013 gewonnen. Hij krijgt de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen voor zijn boek Pier en oceaan. Dat heeft de organisatie van de prijs, boek.be, bekendgemaakt. De Jong nam zijn prijs, 25 duizend euro en een kunstwerk van Philip Aguirre, zaterdagavond in ontvangst in Gent. De jury noemt het

Oek de Jong

Oek de Jong heeft de Gouden Boekenuil 2013 gewonnen. Hij krijgt de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen voor zijn boek Pier en oceaan.

Dat heeft de organisatie van de prijs, boek.be, bekendgemaakt.

De Jong nam zijn prijs, 25 duizend euro en een kunstwerk van Philip Aguirre, zaterdagavond in ontvangst in Gent.

De jury noemt het werk van De Jong een ‘zeer ambitieus project’ en ‘een roman die alle zintuigen prikkelt, geschreven zoals een oude meester schildert’. “Het is een verhaal dat de tijd neemt, een langzaam verhaal, dat stilte ademt en je soms de adem beneemt”,  zo valt in het juryrapport te lezen.

Pier en oceaan vertelt een familiegeschiedenis die zich afspeelt in de periode tussen de hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. Het boek maakt maandag ook nog kans op de Libris Literatuurprijs.

De prijs van de lezersjury ging dit jaar naar Tommy Wieringa voor zijn roman Dit zijn de namen. Hij wint daarmee 2500 euro. Onder de vijf genomineerden bevonden zich dit jaar vier Nederlanders en een Belg. (Novum)

 

    • Sebastiaan Kort