Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gezin onwel na ontploffing goederenwagons in België

Een deel van de ontplofte goederenwagons, een paar uur na het ongeluk gefotografeerd in Wetteren.
Een deel van de ontplofte goederenwagons, een paar uur na het ongeluk gefotografeerd in Wetteren. Foto EPA / Olivier Hoslet

In het Oost-Vlaamse Wetteren zijn afgelopen nacht goederenwagons met chemische producten ontploft. Daarbij brak een brand uit met een lengte van vijfhonderd meter. Enkele leden van een gezin zijn onwel geworden, maar of er een verband is met het ongeluk is nog niet zeker.

Straten in een straal van vijfhonderd meter zijn geëvacueerd. Ruim 250 mensen zijn opgevangen in een gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer. Het vuur is inmiddels onder controle, maar een provinciale fase van een rampenplan blijft volgens de krant nog van kracht.

Inwoners die meer dan vijfhonderd meter maar minder dan een kilometer van de wagons wonen wordt gevraagd binnen te blijven. Ook moeten inwoners van Wetteren en nabijgelegen plaatsen hun ramen en deuren dichthouden.

Aantal wagons zou zijn ontspoord bij wissel

Door een watergordijn op te trekken kon de brandweer voorkomen dat een huis in vlammen opging. Bij een wissel zouden enkele wagons zijn ontspoord. De machinist kon een deel van de dertien wagons nog loskoppelen. Zeven wagons zouden in brand zijn gevlogen. De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven.

Het treinverkeer tussen Dederleeuw en Gent ligt voorlopig stil. Er worden daarom onder meer bussen ingezet. Ook zijn uit voorzorg sportevenementen in Wetteren afgelast. De gemeente adviseert het centrum te mijden. Dat is slecht bereikbaar omdat er waterslangen van de brandweer op straat liggen.

Bekijk hier beelden van de brand: