Glazen droom

In een kas kun je soezen in de zon tussen geurige basilicum en blauwe druiven. Alma Huisken geeft tips.

None

Het lijkt een droom: in februari al spinazie oogsten en tot diep in november druiven plukken. Maar het kan, met een kas. Je eigen glazen huis, waarin je ook kunt schuilen voor stortbuien, of loom onderuitzakken om te soezen in de zon. Maar vooral het vervroegen en verlengen van het teelseizoen spreekt tot de verbeelding. Neem nu eens een frisse ochtend, begin mei. Buiten is het twaalf graden, er staat een kille voorjaarsbries en de tuinboontjes rillen in hun bedden. Dan stap je de kas binnen. Direct betreed je een geheel eigen universum, waar niets je kan deren. Het is er windstil en het geurt naar aarde; de thermometer wijst een behaaglijke 21 graden aan, dankzij enkele minuten zonneschijn eerder die ochtend. Hier groeien geurige basilicum en jonge tomatenplanten, bloeien blauwe druiven en komen pronte artisjokken fier omhoog; nog even en ze worden aan de voet omgeven door ouderwets kruipende gele troskomkommers. Warmteminnende types als mais, pompoen, courgette en kruiden staan klaar om bij beter weer alvast buiten te wennen, voordat ze half mei naar hun standplaats gaan. Strikje erom en meenemen dus maar, zo’n kas? Zeker, als budget, plek en voorschriften van gemeente of volkstuincomplex u niet weerhouden. Laat ik, ervaren kasgebruiker, u alvast wat tips geven.

Hoe je het wendt of keert, een kas blijft een kwetsbaar gebouwtje, zeker bij windkracht tien, ook al staan de roeden degelijk verankerd in met beton gevulde pvc-pijpen, of belooft de leverancier een orkaanvaste constructie. Dus is het verstandig om bij de meest gebruikte, bekendste kas – die van aluminium en glas – de schuifdeur bij storm altijd deels geopend te laten. Zo kan de wind ‘door de kas’ en implodeert hij niet. Als u voor glas gaat: neem op zijn minst 4 mm dik veiligheidsglas. Dat breekt niet in scherven maar in duizenden stukjes, zoals de zijruit van een auto. Er bestaat ook gehamerd veiligheidsglas, dat lijkt op een ondoorzichtig douchegordijn. Het doet prima dienst als de kas pal naast de buurtuin staat en u prijs stelt op privacy. Licht laat het voldoende door, al kan er wat sneller algenvorming optreden dan bij helder glas. Een alternatief voor glas, zeker in het dak, is 8 mm dik polycarbonaat, slagvast kunststof, dat beter isoleert dan glas, maar wat minder licht doorlaat.

Nattigheid

Nog iets om op te letten: nattigheid. Met vochtige teelaarde en al die ramen waarop condens ontstaat, loopt het dampgehalte in een kas altijd razendsnel op. Het voelt weliswaar heerlijk tropisch, maar leidt ook tot schimmelvorming en dat is de pest voor uw planten. Daarom zijn automatische dakramen zo verdraaid handig, dankzij een ingebouwd oliehoudertje. Wordt die olie warmer dan 21 graden, dan opent het raam; het sluit weer bij lagere temperaturen. Een ander welkom accessoire is een hordeur, die als hoofddeur fungeert onder vochtige of zeer warme omstandigheden. De luchtcirculatie is gegarandeerd zonder dat er tocht ontstaat.

Maar wat te doen bij felle zonneschijn? Dan kun je ouderwets de kalkkwast ter hand nemen en de ‘heetste panelen’ een lik geven. Zo temper je de stralen, maar bij bedekte lucht moet het spul er weer af. Praktischer zijn bamboerolgordijntjes, die je binnen of buiten bevestigt. Neerlaten of optrekken naar believen; het licht wordt eerder gefilterd dan geblokkeerd. Mijn favoriete, natuurlijke lichtfilter is een druiven- of pompoenrank. Die laat ik lekker hun ongebreidelde gang gaan, zodat ik ze als een groen gordijn kan draperen of wegschuiven, net hoe het mij uitkomt.

Tot slot nog een gewichtig punt: de aarde. Vanwege zijn status aparte in de tuin heeft de kas nauwelijks contact met het buitenleven: aarde in de kas vind je doorgaans in een border en op de kweektafel, maar zulke grond raakt na één intens teelseizoen oververmoeid. Vervang de aarde op de kweektafel geheel. Doe dat elk vroeg voorjaar met (biologische) bemeste tuinaarde of half tuinaarde/ half potgrond. Graaf de bovenste teellaag in de border tenminste 25 cm af en breng 30-35 cm verse compost gemengd met bemeste tuingrond aan. Die melange klinkt nog iets in, vandaar 30-35 cm.

Zo, en nu zaaien maar. En genieten van het glazen huis dat binnenkort barst… van de groenten en kruiden.

    • Alma Huisken