Toeslagenfraude ‘adequaat’ aangepakt - Asscher al eerder op de hoogte

De grootschalige fraude met zorg- en huurtoeslagen door Bulgaren is “adequaat” aangepakt door de betrokken uitvoeringsinstanties. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Uit de brief blijkt ook dat minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) al op 11 maart van de fraude op hoogte was.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vorige week tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

De grootschalige fraude met zorg- en huurtoeslagen door Bulgaren is “adequaat” aangepakt door de betrokken uitvoeringsinstanties. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Uit de brief blijkt ook dat minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) al op 11 maart van de fraude op hoogte was.

Ruim anderhalve week geleden werd bekend dat bendes op grote schaal fraude plegen met zorg- en huurtoeslagen. Ze halen Bulgaren naar Nederland, laten die zich inschrijven in een gemeente, waarop ze bij de Belastingdienst makkelijk een toeslag kunnen aanvragen. De Belastingdienst bleek al sinds april vorig jaar op de hoogte van de fraude, maar Weekers zelf niet, herhaalt hij in zijn brief.

Minister van Sociale Zaken Asscher werd op 11 maart jl. door de FIOD geïnformeerd over het bestaan van de fraude, blijkt uit het feitenrelaas van Weekers. Dat de staatssecretaris zelf pas anderhalve week geleden op de hoogte werd gesteld van de fraude is niet vreemd, schrijft Weekers, omdat niet elke casus “per definitie aan een bewindspersoon behoeft te worden gemeld”.

Vanaf het begin is er door de Belastingdienst en andere betrokken uitvoeringsorganisaties “adequaat” opgetreden, vindt Weekers. Zo wijst hij op het feit dat inmiddels een aantal aanhoudingen zijn verricht en dat het kabinet werkt aan maatregelen om fraudegevallen als deze in de toekomst te voorkomen.

Lees hier het feitenrelaas van Weekers:

Oppositie geïrriteerd door optreden Weekers

Over de vannacht verstuurde brief van Weekers was gisteren ophef, omdat met name de oppositiepartijen vinden dat Weekers wel heel veel tijd nodig had om de Kamer het door hen gevraagde ‘feitenrelaas’ op te sturen. Toen Weekers zich gisteravond bij EénVandaag liet interviewen over de kwestie, leidde dat tot boze reacties van Kamerleden op Twitter:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Geen Weekers brief, waar we week op wachten? Wel optreden bij Eenvandaag? Solliciteert hij ergens naar?
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Weekers solliciteert naar een enkeltje richting Koning, zoals hij de Kamer informeert.

Weekers schrijft over de ophef dat het kabinet het betreurt “als de indruk zou zijn ontstaan dat de Kamer niet als eerste wordt geïnformeerd.” Direct na het meireces, op 14 mei, heeft de Tweede Kamer een debat met Weekers gepland over de toeslagenfraude.

    • Pim van den Dool