Een gratis database voor Jan de Belegger

Zelf (leren) beleggen – het is een terugkerend thema in deze column. Grootbanken en pensioenfondsen zorgen steeds slechter voor ons, sparen is geen optie bij de huidige rente. Jan de Belegger moet ook op de beurs een weerbare burger worden die de ontwaarding van zijn belegd en gespaard vermogen op eigen kracht kan bestrijden. Gelukkig groeit het aanbod aan goede, en meestal gratis, informatie via internet bijna even hard als de baaierd aan beleggingsproducten. Eén zo’n jonge en nog tamelijk onbekende aanbieder is Fondshuis.nl van Dennis van Leeuwen. De site bevat informatie over 1.246 beleggingsfondsen, 1.842 aandelen en 404 trackers, en die aantallen groeien gestaag.

„Ik ben autodidact”, zegt de oprichter, eigenaar en enige werknemer van Fondshuis. Van Leeuwen is pas 32, maar zit al vijftien jaar in het beursvak. Dat leerde hij bij de Amsterdamse beurslegende Sem van Berkel. Later werkte hij jaren voor Superfund, een Oostenrijkse groep van hedgefondsen, onder meer als directeur van de vestiging in Dubai. „In mijn vrije tijd bij Superfund ontwikkelde ik een eigen wiskundig systeem voor de analyse van beleggingen.” Van Leeuwen voedt zijn Fondshuis-machine met marktgegevens van databoer VWD Group, het oude Tijd Beursmedia, die hij eerst nog eens grondig checkt. „Koersdata zijn vaak onnauwkeurig, en de aanbieders maken daar vaak dankbaar gebruik van om hun producten mooier voor te stellen.” Hij is ook kritisch over gevestigde databases, zoals Morningstar. „Ik neem eventuele dividenden en uitbetaalde rentecoupons mee in mijn prestatieberekeningen. Dat doen andere aanbieders bijna nooit.”

Als basis voor die berekeningen gebruikt hij uitsluitend actuele, gepubliceerde koersen. „Die weerspiegelen alle gepubliceerde en verborgen kosten, behalve bewaarloon en transactiekosten.” Het resultaat is een heldere site die zich heel intuïtief laat gebruiken. Open de lijst beleggingsfondsen, klik op de kolom rendement over de laatste vijf jaar en het best presterende fonds verschijnt meteen bovenaan: het Asian Smaller Companies Fund van Aberdeen met een cumulatief rendement van 153,90 procent. „Uit 23.000 fondsen koos ik de beste 1.246 presteerders over de afgelopen vijf jaar. Goede beleggingen bewijzen hun kwaliteit over de lange termijn.”

Ook bevat Fondshuis 170 meer uitgebreide analyses, bijvoorbeeld van goud versus zilver. In één oogopslag is te zien dat een investering van 10.000 dollar in deze metalen sinds juni 2005 grofweg drie keer over de kop ging – en dat die nu weer in waarde daalt. Een andere grafiek toont de maximum drawdowns in die periode, de grootste verliezen: die zijn voor zilver veel groter dan voor goud. Zo komt het risico van een belegging in beeld.

Al deze nuttige informatie levert nog nauwelijks geld op voor de bewerker. Fondshuis heeft een paar adverteerders en één betalende sponsor: internetbroker Today’s. „Zij hebben vertrouwen in mij.” De site bevat opvallend veel analyses van Today’s-producten. ,,Maar die kan ik inhoudelijk van A tot Z verantwoorden.”

Journalist Joost Ramaer schrijft elke week over beleggingszaken.

    • Joost Ramaer