Duitse voetbaltycoon en zwartgeldverdachte

Een belastingrel raakt de voorzitter van FC Bayern vol. Zijn positie wankelt. Merkel neemt al afstand.

FILES - Picture taken on November 24, 2012 shows Bayern Munich's President Uli Hoeness ahead of the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich vs Hanover 96 in Munich, southern Germany. Hoeness has admitted in an interview with German weekly 'Die Zeit' that he is going through 'hell' as the tax evasion scandal he has become caught up in shows no signs of abating. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
FILES - Picture taken on November 24, 2012 shows Bayern Munich's President Uli Hoeness ahead of the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich vs Hanover 96 in Munich, southern Germany. Hoeness has admitted in an interview with German weekly 'Die Zeit' that he is going through 'hell' as the tax evasion scandal he has become caught up in shows no signs of abating. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE AFP

Het onafwendbare staat te gebeuren: de val van de Duitse voetbaltycoon Uli Hoeness (61). Hij is de voorzitter van de meest succesvolle voetclub van Duitsland, FC Bayern München. Ook is hij zelf roemrucht voetbalheld uit de jaren zeventig.

En daarbij is hij worstmiljonair en intimus van de machtigste politici van de Bondsrepubliek, onder wie Angela Merkel. En nu is hij sinds enige weken zo in opspraak geraakt door een zwartgeld-affaire dat hij deze week in een interview met die Zeit zinspeelt op zijn vertrek. „Als ik het gevoel heb dat mijn persoon de vereniging beschadigt, zal ik consequenties trekken.”

Hij zegt dat dat wat hem betreft dan pas gebeurt na de finale van de Champions League op 25 mei, waar Bayern de absolute favoriet is. Maar boulevardblad Bild meldt dat het besluit al veel eerder kan vallen. Doorslaggevend zal de ontmoeting maandag zijn tussen twee leden van de bestuursraad van de voetbalclub, Herbert Hainer, de baas van Adidas en Audi-chef Rupert Stadler. Zij kunnen Hoeness, volgens Bild, maken of breken.

De Duitse media zijn al sinds 20 april in de ban van de zondeval van Hoeness, die beroemd is om moralistische praatjes over belastingontduikers en beursspeculanten. Duidelijk werd dat Hoeness in 2001 twintig miljoen mark op zijn Zwitserse bankrekening kreeg, afkomstig van de toenmalige Adidas-baas Robert-Louis Dreyfus. Kort daarna kreeg Adidas een sponsorcontract van FC Bayern, al had Nike een beter bod gedaan. Tegen Die Zeit bezweert Hoeness dat die storting van Dreyfus niets te maken had met dat sponsorcontract. Het Openbaar Ministerie in München heeft intussen ontkend dat er een onderzoek loopt naar mogelijke fraude of omkoping.

Vaststaat dat Hoeness de Zwitserse fondsen niet gemeld heeft aan de Duitse belastingdienst. Hoe verhoudt zich dat tot zijn moralistische bespiegelingen in Duitse talksshows, wilde Die Zeit weten. Hoeness verklaarde dat hij erg veel berouw heeft van zijn „grote fouten”. Hij zinspeelt erop dat hij gokverslaafd was. Dag en nacht speelde hij met het geld op de beurs. „Het was voor mij geen echt geld maar een soort monopoly.” Hij wist dat het niet deugde en wilde in het reine komen met de fiscus, verklaart hij ook.

De Duitse regering was begin dit jaar ver gevorderd met een soort amnestieregeling voor belastingontduikers in Zwitserland. De bestuursvoorzitter had zijn hoop daarop gevestigd. Maar SPD en Bündnis90/die Grünen, blokkeerden de wet in de Bondsraad, de Duitse senaat. Daarop besloot Hoeness zich aan te geven. Hij werd direct gearresteerd maar na betaling van vijf miljoen borg in vrijheid gesteld.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft via haar woordvoerder laten weten „teleurgesteld”  te zijn in Hoeness. In de Bondsdag heeft de oppositie, die wil dat belastingontduikers hard worden aangepakt de wind in de zeilen gekregen. Hoeness zegt dat hij gezien de verkiezingsstrijd de reactie van Merkel wel kan plaatsen. „Maar ik zou graag een gesprek met haar hebben onder vier ogen zodat ik haar mijn kant van de zaak uit de doeken kan doen.”

De kans dat Hoeness achter de tralies gaat is reëler. Dat is staand Duits beleid bij belastingontduiking van bedragen boven één miljoen euro.

    • Frank Vermeulen