Dubieuze vastgoedbezitters keren terug op de Wallen

Straatbeeld van de Wallen, waar dubieuze vastgoedpartijen weer steeds meer voet aan de grond lijken te krijgen.
Straatbeeld van de Wallen, waar dubieuze vastgoedpartijen weer steeds meer voet aan de grond lijken te krijgen. Foto ANP / Koen van Weel

Dubieuze vastgoedpartijen krijgen weer voet aan de grond op de Wallen in Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag op gezag van verschillende bronnen die betrokken zijn bij de poging van de gemeente om de invloed van zwart geld en dubieuze ondernemers in het gebied te verminderen.

Het project 1012, genoemd naar de postcode van het gebied, kent zijn oorsprong in de vaststellingen van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa. Die concludeerde in 1996 dat criminelen met hun vastgoed de macht hadden op de Amsterdamse Wallen, een gebied dat wordt gedomineerd door raambordelen en sekswinkels. Dat leidde in 2007 tot een beleid waarin het breken van die macht centraal staat. Essentieel daarbij is het verwerven van panden die in handen van dubieuze eigenaren dreigen te vallen.

Aankopen NV Stadsgoed stagneren omdat geld op is

Een van de partijen die dat beleid helpen uitvoeren is de NV Stadsgoed. Directeur Ronald Wiggers kocht in 2007 met hulp van de gemeente achttien bordelen van seksondernemer Charles Geerts en later dertien panden van de Israëlische Barazani-clan, die vooral op het Damrak bezittingen had. Maar de aankopen zijn gestagneerd.

In de afgelopen drie jaar heeft de NV Stadsgoed welgeteld één appartementsrecht van 800.000 euro verworven. Het geld voor aankopen is op, zegt Wiggers, en de banken eisen veel hogere garanties en meer eigen geld voor zijn leningen verstrekken. “Nu wij niet meer kunnen aankopen, zien we de foute partijen weer terugkomen op de Wallen”, zegt Wiggers.

De vroegere Venus Bioscoop, de oudste seksbioscoop van Nederland, is aangeboden aan stadsdeel Centrum, maar uiteindelijk gekocht door een van de gewantrouwde vastgoedeigenaren van de Wallen. In de Voortgangsrapportage 2013 van het project, staat dat de eigenaar zal “worden benaderd om de nieuwe invulling zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de visie voor het plein”.

Drie ‘foute’ eigenaren terug in Sint Annenkwartier

Alleen al in het Sint Annenkwartier, een wirwar van steegjes vol bordelen naast de Oude Kerk, zijn het afgelopen jaar drie foute eigenaren teruggekeerd, zegt stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren. “Als er nu een pandje vrijkomt wachten wij met angst in ons hart af wie het in handen krijgt.” Ook de Barazani-clan heeft zich weer bij Wiggers gemeld om zijn panden terug te kopen.