Fanatieke aanhang Ajax wil de (mogelijke) huldiging morgen boycotten

Vorig jaar vierden zo'n vijftigduizend supporters bij het Arenapark het kampioenschap van Ajax.

Een deel van de fanatieke aanhang van Ajax boycot de huldiging die morgen bij de Amsterdam Arena gepland staat als de club kampioen wordt. Supporters van het sfeervak Vak410 laten op hun website weten na de schaaluitreiking naar het Leidseplein in de hoofdstad te trekken.

Supporters wilden graag dat het feest pas maandag zou worden gevierd. “Het is mijn schuld dat het zondag plaatsvindt”, zei burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) eerder.

Van der Laan besloot daartoe omdat op Bevrijdingsdag sowieso al meer agenten op de been zijn. Na de troonswisseling en de herdenking op de Dam vanavond, wilde de burgemeester niet nog een dag honderden extra agenten inzetten.

De locatie van de huldiging, als Ajax morgen wint.


Grotere kaart weergeven

Vorig jaar vijftigduizend fans bij huldiging

Vorig jaar kwamen op de huldiging bij de Arena ongeveer vijftigduizend mensen af. Dat was een dag nadat de titel werd binnengehaald. De politie had toen vierhonderd agenten paraat. Het jaar daarvoor won Ajax voor het eerst in zeven jaar de landstitel. De huldiging vond toen plaats op het Museumplein. Daarbij ontstond voor tonnen schade.

Als Ajax morgen Willem II verslaat in de Arena is de club voor de 32ste keer in de historie landskampioen.

    • Lex Boon