De Ronde van Italië is begonnen - Cavendish pakt de eerste ritzege

Mark Cavendish wint de eerste etappe.
Mark Cavendish wint de eerste etappe. Foto AP / Fabio Ferrari

Mark Cavendish is de eerste leider in de Ronde van Italië. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step won de openingsetappe met start en finish in Napels en mag daardoor de roze trui om zijn schouders hangen. De Italiaan Elia Viviani en de Fransman Nacer Bouhanni strandden op de plaatsen twee en drie.

Door een valpartij in de slotfase werd het gros van de sprinters op slag kansloos. Cavendish, Viviani, Bouhanni, Giacomo Nizzolo en Matthew Goss ontsprongen de dans. In de sprint leek Viviani naar de ritzege te snellen, maar Cavendish kwam er op het laatste moment voorbij. Voor de Brit is het al zijn elfde ritzege in de Giro.

http://www.youtube.com/watch?v=QLh3PvvBg9E&feature=youtu.be&a

Cameron Wurf mocht zich tijdens de plaatselijke rondjes in Napels tonen aan het publiek. De Italiaan van Cannondale reed eerst samen met Giovanni Visconti en later solo op kop. De sprintersploegen lieten zich de kans om voor het roze te strijden echter niet ontnemen en rekenden Wurf met nog twintig kilometer te rijden in.Etappekaart via Cycling the Alps

De tussenstand in het klasssement na etappe 1

  1. Mark Cavendish (Britain / Omega Pharma - Quick-Step) 2:58:18″
  2. Elia Viviani (Italy / Cannondale) +8″
  3. Nacer Bouhanni (France / FDJ) +12″ 
  4. Danilo Hondo (Germany / RadioShack) +19″
  5. Giacomo Nizzolo (Italy / RadioShack) +20″

De etappe van morgen

Om zijn roze trui te behouden, heeft Cavendish morgen de steun van zijn team nodig. De renners krijgen dan een 17,4 kilometer lange ploegentijdrit over heuvelachtig terrein en smalle wegen voor de kiezen.


Etappekaart via Cycling the Alps

    • Lex Boon