Chinees rattenvlees verkocht als lamsvlees

De Chinese politie heeft meer dan 900 mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de verkoop van rattenvlees als lamsvlees. De arrestaties vonden de afgelopen drie maanden plaats, zo maakte het ministerie van Publieke Veiligheid gisteren bekend.

Het zou gaan om 380 gevallen van vleesfraude. Behalve rattenvlees werd ook vossen- en nertsenvlees als lamsvlees aangeboden. Het vlees, dat was gemengd met onder meer gelatine, belandde op boerenmarkten in Shanghai en in de provincie Jiangsu.

Op Weibo, de Chinese Twitter, werd boos gereageerd op het nieuws. Iemand schreef sarcastisch dat de gearresteerde lieden beloond moesten worden, omdat de Chinezen dankzij hen inmiddels immuun zijn geworden voor giftige stoffen in voedsel.

Voedselveiligheid is in China de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden, onder meer door geruchtmakende schandalen rond melkpoeder. Veel Chinezen vertrouwen het melkpoeder uit hun land niet meer. Chinese ouders zorgden eerder dit jaar voor een tekort aan melkpoeder in Nederlandse winkels, omdat ze alleen nog melkpoeder uit Europa willen. (AP, AFP)