Buitenboedel

Buitentapijten en stoelen van kleurvast kunststof. Designers maken meubels voor in weer en wind.

Zodra het weer het ook maar enigszins toelaat, willen we buiten leven, desnoods onder een dekentje. De gelukkige bezitters van een tuin of terras trekken in het voorjaar de hoezen van hun loungemeubels. Een vaste opstelling van een zit- en eethoek buiten, lijkt meer regel dan uitzondering geworden.

Binnen- en buitenleven lopen steeds meer in elkaar over. In de achtertuin verschijnen buitenkeukens, buitenbaden en buitenkachels. Er worden veranda’s aangelegd, parasols hebben de afmetingen van een riant dak gekregen, en zit/ligbanken staan in een open tuinhuisje. De partytent is chiquer en groter geworden en heet nu ‘cottage’ of ‘paviljoen’.

Het meubelaanbod voor tuin, terras en balkon is al jaren enorm. Beroemde ontwerpers als Philippe Starck probeerden het buitenleven te verrijken met harde, plastic meubels en plastic bloempotten van megaformaat, maar over het algemeen was het aanbod lange tijd nogal eenvormig. Dat begint nu te veranderen. De outdoor collecties van designmerken krijgen steeds meer aandacht.

Vlechtwerk van riet, rotan of plastic is één van de technieken waarmee ontwerpers aan de slag zijn gegaan. Hun ontwerpen gaan verder dan de fantasieloze, gevlochten bakken met kussens die we loungebanken noemen. Organische vormen, veel kleur en nieuwe materialen zorgen voor afwisseling. Met behulp van nieuwe hightech snufjes, kunnen meubels gemaakt worden die bestand zijn tegen weer, wind en zonlicht. Speciale weefsels, kussens en zelfs ook tapijten zijn geschikt voor buitengebruik. Kunststoffen worden kleurbestendig gemaakt en metalen frames behandeld met poedercoating die tegen een stootje kan. Dat gebeurt niet alleen bij nieuwe ontwerpen, ook bestaande designklassiekers krijgen op die manier een weerbestendige versie, zodat het buiten steeds meer op binnen begint te lijken.

Nieuwe ontwerpen van tuinmeubilair zijn ook vaak gebaseerd op geliefde, klassieke vormen. De bekende regisseursstoel bijvoorbeeld, maar ook de aloude ligstoel met het textiele lopertje en een inklapframe, waar je vroeger minstens één keer per zomer je vingers tussen klemde.

Nieuw is het idee om de klassieke tuinbank of de picknick set (tafel met daaraan vast twee banken) zo te maken dat ze in elke lengte besteld kunnen worden. Handig voor mensen met een grote tuin en een enorme vriendenkring. Hoewel, toen fabrikant Extremis een dertig meter lang exemplaar van haar picknickset wilde vervoeren, bleek dat toch lastig.

    • Marianne van Dodewaard