Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert de atelierwoning van fotograaf Reyn van Koolwijk in Bergen op Zoom.

Reyn van Koolwijk

Huis De ouders van fotograaf Reyn van Koolwijk zeiden tegen een bevriend kunstenaar: „bouw je atelier toch in een hoekje van onze tuin.”Het pakte iets groter uit dan de bedoeling was. Van Koolwijk herinnert zich dat hij als kind op een dag de voordeur uitstapte en het atelier van de beeldhouwer aanschouwde. „Ik dacht: daar zou ik later wel willen wonen.”

Dat was hij helemaal vergeten, tot de kunstenaar in 1995 overleed en het atelier vrijkwam. „Ik wist meteen dat ik het wilde kopen.” Aanvankelijk was het een vakantiehuis, maar inmiddels gaan Roza (17) en Janus (11) in Bergen op Zoom naar school en is dus in elk geval Van Koolwijk (57) of zijn vriendin Hanneke Stark (50, theaterdocent) hier voor hun kinderen. Het gezin heeft ook nog een woning in Amsterdam.

Interieur „In een vakantiehuis zet je in het begin vooral afdankertjes neer. Langzaam aan ga je die vervangen door mooie spullen.” Bij de kachel staat een met vilt bekleed krukje van Artifort. Boven de deur hangt een stuk vilt dat een neef meenam uit Mongolië, daar maken ze er tenten van. Daarnaast, boven het Antieke Chinese kastje, een foto van kunstenaar Roy Villevoye. De opvallende kachel stond er al. „Picasso had er ook zo een.” Het is een cokeskachel, maar Van Koolwijk stookt er hout in. Ook het Aga-fornuis is hout gestookt.

Van Ikea „De kraan in de keuken.”

Bij brand meenemen „Niets. Alles is vervangbaar, en ook weer niet. We beginnen gewoon ergens anders opnieuw.”

    • Thijs Wolzak