Bevrijdingsdag 2013: naar welk Bevrijdingsfestival ga jij morgen toe?

Met 14 festivals, 40 podia, 250 bands en meer dan 1 miljoen bezoekers viert Nederland Bevrijdingsdag 2013. Het jaarthema van 2013 is ‘Vrijheid spreek je af’, en Miss Montreal, Dio en Chef’Special zijn ambassadeurs van de vrijheid. nrc.nl zet de opties voor morgen op een rij.

Archieffoto van een Bevrijdingsfestival in het Zwolse Park De Wezenlanden. In Zwolle zijn dit jaar optredens van onder anderen Gers Pardoel en Kane.
Archieffoto van een Bevrijdingsfestival in het Zwolse Park De Wezenlanden. In Zwolle zijn dit jaar optredens van onder anderen Gers Pardoel en Kane. Foto ANP / Valerie Kuypers

Met 14 festivals, 40 podia, 250 bands en meer dan 1 miljoen bezoekers viert Nederland Bevrijdingsdag 2013. Het jaarthema van 2013 is ‘Vrijheid spreek je af’, en Miss Montreal, Dio en Chef’Special zijn ambassadeurs van de vrijheid. nrc.nl zet de opties voor morgen op een rij.

Almere
Vrijheid vier je in Almere op de Esplanade, het Forum en de Grote Markt voor optredens van o.a. Miss Montreal, Waylon, Het Goede Doel, iDANCE en The Partysquad. De kinderact van Keet! opent het festival op de Esplanade.

Amsterdam
De Nationale Herdenking vindt vanavond plaats bij het Nationaal Monument op de Dam. De volgende dag viert Amsterdam Bevrijdingsdag door de hele stad. De muziekpodia verhuizen dit jaar van de Dam naar het Westerpark. De dag wordt afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel.

Assen
Postmen, Go Back To The Zoo, Navarone, Rigby, en Bassjackers zullen op 5 mei in Drenthe spelen. Het SENA Talent Stage biedt een podium voor Drents Talent. Verder zijn er theatervoorstellingen, optredens van Kunstbende-finalisten, en een Dance Stage met o.a. DJ Jean.

Den Haag
Burgemeester Jozias van Aartsen opent deze editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag met het ontsteken van de vrijheidsvlam. Er zijn optredens van o.a. Leona Philippo, Joris Linssen, Golden Oldies, Dio, en VanVelzen.

Een dag na de inhuldiging van koning Willem-Alexander werden op de Dam werkzaamheden uitgevoerd voor de 4 en 5 mei-viering.

Een dag na de inhuldiging van koning Willem-Alexander werden op de Dam werkzaamheden uitgevoerd voor de 4 en 5 mei-viering. Foto ANP / Robin Utrecht

Groningen
Naast een zeer uitgebreid muzikaal programma is er nog veel meer te doen in het Stadspark in Groningen, zoals een reuzenrad, korte theatervoorstellingen, en yogadans-, tango- en djembeeworkshops. Met optredens van o.a. The Opposites, Newton Faulker en Cold War Kids.

Haarlem
Ilse DeLange, Baskerville, VanVelzen, The Kik, en Chef’Special: een greep uit de artiesten die op 5 mei in Haarlem optreden. De presentatie is in handen van het Haarlemse duo Speelman en Speelman.

Roermond
In Roermond spelen o.a. De Jeugd Van Tegenwoordig, New Cool Collective en Chef’Special. Vast onderdeel van Bevrijdingsfestival Limburg is het FreeDump podium, met een mix van streetdance, breakdance en rap.

Rotterdam
Bevrijdingsfestival Rotterdam vierde de afgelopen jaren de bevrijding aan de Parklaan. Dit jaar verhuist het festival naar het grootse naastgelegen park, aan de voet van de Euromast. Optredens van o.a. Dio, De Kraaien en Memphis Maniacs.

Utrecht
Het Utrechtse Studenten Koor en Orkest (USKO) en Roos Rebergen openen het festival met speciaal gecomponeerde vrijheidsnummers. Daarna gaat het feest verder met o.a. Het Goede Doel, Handsome Poets, Nielson, Fresku, The Excitements en The Coup.

Premier Rutte vorig jaar tijdens het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Breda.

Premier Rutte vorig jaar tijdens het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Breda. Foto ANP / Koen van Weel

Vlissingen
Het hoofdpodium is de publiekstrekker van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, met artiesten als Dio, Pete Philly en New Cool Collective.

Wageningen
In het hart van de stad Wageningen, op de Markt, is het hoofdpodium gevestigd. Dit jaar met programma met o.a. Chef’Special, Gers Pardoel, Trijntje Oosterhuis en Frank Boeijen.

Zwolle
Met o.a. Gers Pardoel, DI-rect, Kane, Miss Montreal en Racoon in park de Wezenlanden. Daarnaast is in het park en het gebied eromheen ruimte voor theater, circusvoorstellingen, en een familieprogramma.

    • Pim van den Dool