Bermbom doodt vijf NAVO-soldaten in Afghanistan

Bij een ontploffing van een bermbom in het zuiden van Afghanistan zijn vijf Amerikaanse NAVO-soldaten om het leven gekomen. Dat heeft de NAVO in een verklaring medegedeeld.

Vorige week opende de Talibaan een ‘lente-offensief’ tegen de buitenlandse militaire bases in het land. Afgelopen dinsdag kwamen er in de Afghaanse provincie ook drie Britten om het leven bij de ontploffing van een bermbom.

Uit het overzicht van de onafhankelijke website iCasualties blijkt dat sinds het begin van de strijd in Afghanistan 2212 Amerikanen, 444 Britten en 640 soldaten uit andere landen om het leven zijn gekomen. Er zijn 25 Nederlandse militairen om het leven gekomen. Uit een VN-rapport afgelopen februari bleek dat er vorig jaar 2754 burgerdoden zijn gevallen.

In 2014 worden de internationale troepen grotendeels teruggetrokken en moeten de binnenlandse veiligheidsdiensten meer verantwoordelijkheid op zich nemen.

    • Lex Boon