Beleggers vieren feest na record Dow Jones...

Euforie op Wall Street. De toonaangevende Dow Jonesindex doorbrak vrijdagmiddag voor het eerst de grens van 15.000 punten. Het optimisme over de Amerikaanse economie werd gevoed door veel beter dan verwachte werkgelegenheidscijfers. In de maand april werden 165.000 nieuwe banen gecreëerd, en ook de werkgelegenheidscijfers voor de maand maart werden naar boven toe bijgesteld. Waar beleggers eerst nog vreesden voor een afkoeling van de economie in de Verenigde Staten, wijzen deze cijfers op het tegendeel. Na publicatie gingen beleggers los. Want meer banen, betekent meer inkomen. En meer inkomen betekent hogere consumptie. En hogere consumptie is goed voor de groei van de economie. Naast een record voor de Dow Jones, noteerde ook de veel bredere S&P500-index een record. Ook in Europa waren beleggers positief. De AEX-index sloot vrijwel op het hoogste punt van dit jaar.

... en dalers

...maar werkloze lijdt in stilte door crisis in Europa

Het chagrijn in Europa zit diep. Donderdag meldde president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi dat hij gefrustreerd is over de Europese economie. Ondanks een verdere verlaging van een toch al hele lage rente, willen banken niet uitlenen. En dat beperkt vooral kleine en middelgrote bedrijven. Zonder geld kunnen zij moeilijk nieuwe initiatieven ontplooien. En zonder die nieuwe initiatieven zal de hoge werkloosheid niet snel dalen. Door de crisis groeit het leger werklozen nog altijd. Op dit moment heeft 12,1 procent van de Europese beroepsbevolking geen werk. En dat is een gemiddelde. In landen als Griekenland, Portugal en Spanje is het leed nog veel groter. Ook Europees commissaris Olli Rehn, die toezicht moet houden op de begrotingsdiscipline in Europa, toonde zich vrijdag pessimistisch. De Europese economie krimpt nog meer dan verwacht.