‘Asscher vond informeren Weekers over fraude niet nodig’

PvdA-vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (rechts) en VVD-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (tweede rechts) eind november vorig jaar na overleg.
PvdA-vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (rechts) en VVD-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (tweede rechts) eind november vorig jaar na overleg. Foto ANP / Robin Utrecht

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vond het niet nodig om staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) te informeren toen hij over het onderzoek naar toeslagenfraude door Bulgaren hoorde. Dat zei zijn woordvoerder vanmiddag.

“Asscher kreeg van zijn ambtenaren te horen dat zij meewerkten aan een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD.” Het is overigens niet de taak van Asscher om Weekers te informeren over een onderzoek dat door diens eigen opsporingsdienst wordt uitgevoerd.De woordvoerder wilde zich tegenover persbureau Novum niet uitlaten over de vraag of Asscher zijn informatievoorziening beter op orde heeft dan Weekers. “Asscher is geïnformeerd zoals dat altijd gebeurt.”

Staatssecretaris had eerder geïnformeerd willen worden

Weekers heeft aangegeven dat hij eerder geïnformeerd had willen worden over Bulgaren die zich in Nederland inschrijven om onterecht toeslagen te ontvangen. Afgelopen nacht stuurde Weekers een feitenrelaas over de fraude naar de Kamer. Daarin staat onder meer dat Asscher in maart al van de fraude hoorde. Volgens de woordvoerder van Asscher was dat al bekend. “Dat is eerder in een debat ook al aangegeven.”

Lees hier het feitenrelaas van Weekers:

De Kamer wilde graag weten wie wanneer op de hoogte was omdat Weekers geschrokken reageerde op berichten over fraude door Bulgaren. Hij kondigde strengere maatregelen aan. Daarna stelde Abvakabo FNV dat medewerkers van de Belastingdienst al eerder op de fraude hadden gewezen en dat toen geen maatregelen zouden zijn genomen.

Zo ontstond de indruk dat Weekers de Kamer onvolledig had geïnformeerd. Hij stelde echter dat de fraude wel bekend was en ook werd aangepakt, maar dat hij niet persoonlijk op de hoogte was gebracht omdat niet elke fraudezaak bij hem hoeft te worden gemeld.

Oppositie heeft nog heel veel vragen

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zitten nog met heel veel onbeantwoorde vragen. SP-leider Emile Roemer zei op Radio 1 de gang van zaken “heel knullig” te vinden. Ook D66, CDA en SGP waren vanochtend kritisch.