Amandel-pistachetaart met sinaasappel en kardemom

Deze taart komt uit het kookboek Casa Moro en is abnormaal lekker. Geen wonder als je een pakje boter in het deeg doet, en dus een soort boterkoek maakt met daarin notenpasta gekruid met sinaasappel en kardemom.

Ik heb hem al twee keer gemaakt, één keer met zoveel pistaches als het recept voorschrijft, omdat ik toch nog pistaches had, en één keer met meer amandelen dan pistaches. Pistaches zijn op het ogenblik erg duur, en om nu voor 15 euro pistaches in een taart te doen lijkt wat overdreven.

Het resultaat is heel verschillend, pistaches geven een smeuïger vulling. Eigenlijk vind ik zelf die met meer amandelen lekkerder, dus ik heb het recept in die zin aangepast. Voor wie het origineel wil: 300 gram pistaches tegen 200 gram amandelen.

De taart is een beetje lastig te maken, omdat de vulling nogal stroef is en zich niet zo makkelijk laat uitsmeren over de nog zachte bodem. Laat de bodem daarom eerst helemaal afkoelen (en dus stevig worden) voor de notenpasta erin gaat, dat werkt makkelijker.

Voor 12 personen

korst

225 g bloem

1 tl zout

50 g suiker

het gemalen zaad van 12 kardemompeulen (ong. ½ tl)

250 g boter

1 eierdooier

vulling

350 g blanke amandelen

150 g gepelde ongezouten pistaches

250 g suiker

het gemalen zaad van 15 kardemompeulen (ong. ½ tl)

rasp en sap van 1 (onbehandelde) flinke sinaasappel

1 el melk

Begin liefst de avond tevoren.

Kneed de ingrediënten voor de korst, behalve de dooier, snel door elkaar tot een kruimelig deeg.

Voeg de eierdooier toe en vorm een samenhangende massa.

Sla die een beetje plat en laat hem tenminste een uur in de koelkast rusten.

Haal het deeg een uur voordat het uitgerold moet worden uit de koeling.

Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht, het hoeft niet heel dun. Vet een taartvorm van 24 cm doorsnee.

Bekleed de vorm met het deeg.

Prik gaatjes in de bodem en zet de vorm in de diepvries.

Verwarm de oven op 180 graden. Haal de vorm uit de diepvries (het diepvriezen is om instorten van de vorm tijdens het blind bakken tegen te gaan).

Leg bakpapier op de bodem

Stort de bodem zo vol mogelijk met bakknikkers of oude bonen, vooral tegen de rand die makkelijk inzakt.

Bak de bodem 20 minuten.

Let op: wie een springvorm gebruikt kan daar beter een blad folie onder leggen, anders druipt er boter op de bodem van de oven.

Verwijder de nepvulling en laat de bodem afkoelen.

Maal alle noten met de suiker en de kardemom in de keukenmachine tot een pasta.

Schenk er het sinaasappelsap bij. Laat de keukenmachine zo lang draaien als mogelijk is om een fijne pasta te krijgen – de machine kan wel wat haperen door de taaie klont.

Meng de dooiers en de sinaasappelrasp door de notenpasta.

Verspreid de pasta met een natte lepel of spatel voorzichtig over de taartbodem.

Strijk met een kwastje een lepel melk over de bovenkant en bak de taart zo’n 25 minuten.

Laat hem afkoelen op een rooster.